Президентът на Франция Еманюел Макрон приема световни бизнес лидери, сред

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон приема световни бизнес лидери, сред
Коментари Харесай

Макрон и Мъск: Разговор за милиарди между шеги и сериозни намерения

Президентът на Франция Еманюел Макрон приема международни бизнес водачи, измежду които притежателят на Tesla, SpaceX и Twitter Илон Мъск, на годишната Среща на върха " Изберете Франция " във Версай.

За президента, чийто рейтинг пострада доста след митингите против пенсионната промяна, събитието е късмет да оправдае устрема си към промени в поддръжка на бизнеса и да насочи вниманието към насърчаването на нисковъглеродна промишленост, оповестява Reuters.

Илон Мъск към този момент организира диалог с Макрон в формалната му резиденция в Елисейския замък.

Седнал против президента в една от позлатените стаи на двореца, Мъск даже си разреши да се пошегува, като съобщи, че му се е наложило да " спи в колата " (идиомът нормално значи да изпитате краткотрайно усложнение или стеснение. Може да се отнася и до всяка обстановка, в която човек е заставен да се задоволява с по-малко от идеалното настаняване или запаси – б.ред.)

В изказване след срещата от Елисейския замък показаха, че са прегледани няколко тематики от общ интерес, по-специално европейският отговор на американския Закон за понижаване на инфлацията и напредъкът, който Франция е постигнала в привличането на вложения и подобряването на вероятностите за електрическите транспортни средства и силата.

" С @ElonMusk говорихме за привлекателността на Франция и за забележителния прогрес в секторите на електрическите транспортни средства и енергетиката. Разговаряхме и за цифровото контролиране. Имаме толкоз доста да свършим дружно. Ще се забележим този следобяд на срещата на върха #ChooseFrance! ", съобщи президентът Макрон в Twitter.

With @ElonMusk, we talked about the attractiveness of France and the significant progress in the electric vehicle and energy sectors. We also talked about digital regulation. We have so much to do together. See you this afternoon at the #ChooseFrance Summit! pic.twitter.com/wkdwjv45OG
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 15, 2023 Във Версай Илон Мъск ще участва и на Кръгла маса на тематика " Зелена индустриализация ", а в програмата по-късно е включена вечеря с останалите изпълнителни шефове.

През последните пет години Макрон кани водещи изпълнителни шефове в обилния замък Версай, с цел да се опита да обезпечи милиарди задгранични вложения, добавя Reuters.
Сега залогът е изключително значим, защото Макрон е хазаин от позицията си на президент финален мандат, прецизира организацията.

До момента Франция чака общо 28 капиталови плана от компании, вариращи от американската фармацевтична група Pfizer до шведския производител на мебели IKEA и капиталовата банка Morgan Stanley.

Очаква се плановете да основат общо 8000 работни места.

Най-голямата инвестиция е план на тайвански производител на автомобилни акумулатори на стойност 5,2 милиарда евро в северния пристанищен град Дюнкерк.

Следва цех за съставни елементи за батерии на стойност 1,5 милиарда евро, също в Дюнкерк, в взаимно дружество сред китайската група XTC и френската компания Orano.

IKEA възнамерява да влага 906 млн. евро до 2026 година, до момента в който Pfizer е планувала 500 млн. евро за разширение на активността си във Франция за същия интервал, следвана от английския си съперник GSK с 400 млн. евро, оповестиха от кабинета на Макрон.

Очаква се Morgan Stanley да разгласи основаването на 200 нови работни места в банковия бранш в Париж.

До момента участниците на форума във Версай са поели задължения да влагат общо 13 милиарда евро в стопанската система на Франция, което е най-голямата сума от първото осъществяване на срещата на върха от Макрон през 2018 година

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР