Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди за екзистенциален риск за

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди за екзистенциален риск за ...

Макрон предупреди за екзистенциална заплаха за Европейския съюз.

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди за "екзистенциален риск" за Европейския съюз само няколко дни преди изборите за Европейски парламент, като същевременно омаловажи политическите рискове от личното му участие в предизборната кампания с високи залози.

"Не мога да бъда зрител, а участник в най-важните европейски избори от 1979 г., защото съюзът е изправен пред екзистенциален риск", коментира Макрон в съвместно интервю, публикувано от регионални френски вестници.

Ала критици на Макрон твърдят, че френският държавен глава не трябва да взима страна в европейската надпревара, а поддръжниците му се притесняват, че с действията си той подготвя почвата да падне от власт, ако партията му се представи лошо на изборите.

Центристката листа на Макрон е с изравнени сили в социологическите допитвания с тази на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен, която се надява да препъне опонента си, след като претърпя тежка загуба в балотажа на президентските избори във Франция преди две години.

Късно вчера, след среща със социалистическия премиер на Португалия Антониу Коща, Макрон призова за "голяма коалиция на прогресивни организации" за борба с "онези, които искат да разрушат Европа чрез национализъм".

В интервюто той защитил решението си да се впусне в предизборната кампания, след като привърженици се притесняват, че той ще остане на власт.

Той също така предизвика учудване, като се появи на предизборен плакат през миналата седмица, заменяйки номиналния ръководител на предизборния щаб на партията си, бившия министър по европейските работи Натали Лоазо.

"Той действа като глава на клан. Не е това неговата роля днес", изтъкна Жордан Бардела, който е водач на листата на "Национален сбор" за евроизборите.

Макрон отхвърли обвинението, посочвайки, че европейците са изправени пред жизненоважен избор за това как да се справят с редица предизвикателства от миграцията и търговията до нарастващата мощ на Китай и изостреното напрежение със САЩ.

"Френският президент не е ръководител на партия, но е нормално той да участва в тези фундаментални избори", подчерта той.

Изборите във Франция се оформят като конфликт между проевропейците и евроскептичните популистки партии, но социологическите проучвания показват, че хората, които няма да излязат да гласуват, могат да надхвърлят рекордните 57 процента по време на евроизборите през 2014 г.

"Решението да не се гласува означава решение да се даде глас на онези, които ще унищожат Европа", настоя Макрон.

"Но не можем да осъществим напредък на Европа, ако има френско-германски раздор", каза той, имайки предвид признаците за остър спор с Берлин в няколко области.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел призна за "различия в манталитета" с Макрон и "различия в разбиранията на нашите роли".

Макрон омаловажи разрива, отбелязвайки, че "уважаваме се взаимно и работим много добре заедно, но не вярвам във фалшиви и стерилни отношения, че трябва да прикриваме различията си".

"Ако не си казваме нещата, няма да вървим напред", подчерта френският президент.

Източник: dnesplus.bg