Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди за екзистенциален риск за

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди за екзистенциален риск за
Коментари Харесай

Макрон предупреди за екзистенциална заплаха за Европейския съюз

Президентът на Франция Еманюел Макрон предизвести за " екзистенциален риск " за Европейския съюз единствено няколко дни преди изборите за Европейски парламент, като в същото време омаловажи политическите опасности от персоналното му присъединяване в предизборната акция с високи залози.

" Не мога да бъда фен, а участник в най-важните европейски избори от 1979 година, тъй като съюзът е изправен пред екзистенциален риск ", разяснява Макрон в взаимно изявление, оповестено от районни френски вестници.

Ала критиците на Макрон настояват, че френският държавен глава не би трябвало да взима страна в европейската конкуренция, а поддръжниците му се тормозят, че с дейностите си той приготвя почвата да падне от власт, в случай че партията му се показа неприятно на изборите.

Центристката листа на Макрон е с изравнени сили в социологическите допитвания с крайнодясната партия " Национален общ брой " на Марин льо Пен, която се надява да спъне съперника си, откакто претърпя тежка загуба в балотажа на президентските избори във Франция преди две години.

Късно през вчерашния ден, след среща със социалистическия министър председател на Португалия Антониу Коща, Макрон прикани за " огромна коалиция на прогресивни организации " за битка с " тези, които желаят да разрушат Европа посредством шовинизъм ".

В изявлението той защитил решението си да се впусне в предизборната акция, откакто последователи се тормозят, че той ще остане на власт.

Той също по този начин провокира удивление, като се появи на избирателен афиш през предходната седмица, заменяйки номиналния началник на предизборния щаб на партията си, някогашния министър по европейските работи Натали Лоазо.

" Той работи като глава на клан. Не е това неговата роля през днешния ден ", посочи Жордан Бардела, който е лидер на листата на " Национален общ брой " за евроизборите.

Макрон отхвърли обвиняването, акцентирайки, че европейците са изправени пред жизненоважен избор за това по какъв начин да се оправят с редица провокации от миграцията и търговията до възходящата мощност на Китай и изостреното напрежение със Съединени американски щати.

" Френският президент не е началник на партия, само че е обикновено той да взе участие в тези фундаментални избори ", акцентира той.

Изборите във Франция се оформят като спор сред проевропейците и евроскептичните популистки партии, само че социологическите изследвания демонстрират, че хората, които няма да излязат да гласоподават, могат да надвишават рекордните 57 % по време на евроизборите през 2014 година

" Решението да не се гласоподава значи решение да се даде глас на тези, които ще унищожат Европа ", настоя Макрон.

" Но не можем да изпълним прогрес на Европа, в случай че има френско-германски разкол ", сподели той, имайки поради признаците за изострен спор с Берлин в няколко области.

Миналата седмица немският канцлер Ангела Меркел призна за " разлики в манталитета " с Макрон и " разлики в разбиранията на нашите функции ".

Макрон омаловажи разрива, отбелязвайки, че " почитаме се взаимно и работим доста добре дружно, само че нямам доверие във подправени и стерилни връзки, че би трябвало да прикриваме разликите си ".

" Ако не си споделяме нещата, няма да вървим напред ", приключи френският президент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР