Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи членството на Русия в

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи членството на Русия в
Коментари Харесай

Макрон подкрепи присъствието на Русия в Съвета на Европа

Президентът на Франция Еманюел Макрон поддържа участието на Русия в Съвета на Европа макар анексирането на Крим през 2014 година, осведоми АП.

В послание към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Макрон акцентира, че организацията " разрешава на съветските жители да пазят правата си в Европейския съд по правата на индивида против държавното управление им ".

Съветът на Европа, в който членуват 47 страни, върна правото на глас на Русия тази година - пет години след отнемането на участието им по отношение на анексирането на Крим.

Макрон също се срещна с украинския режисьор Олег Сенцов, който през предишния месец беше освободен след пет години в съветски затвор. Сенцов беше част от замяна на пандизчии, контрактувана сред Русия и Украйна.

" Сега моята работа е тук с вас ", сподели Сенцов на къса конференция с Макрон в Страсбург, представен от " Ройтерс ".

" Не избрах тази работа, работата ме избра ", добави той.

Макрон означи от своя страна, че към момента има пандизчии от руско-украинския спор, които чакат да се приберат по домовете си.

Сенцов благодари на Франция за непрекъснатата поддръжка за освобождението му.

Френският президент съобщи пред ПАСЕ, представен от Агенция Франс Прес, че " през идващите седмици " ще се организира среща на върха на нормандския формат, която може да докара до " нови стадии " в разрешаването на спора. Той акцентира, че диалозите би трябвало да се базират на Минските съглашения.

" Ние не сме наивни, ние не сме безучастни и ние сме наясно, че бяха пресечени червени линии " от Русия с дейностите й против Украйна, акцентира той.

Френският водач организира къс диалог с Путин след погребението на някогашния президент на Франция Жак Ширак, само че не се разкриват детайлности.

Сенцов беше задържан през 2014 година и наказан на 20 година затвор за тероризъм. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР