Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела
Коментари Харесай

Макрон и Меркел хармонизират позициите си преди срещата на върха

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще проведат договаряния в сряда за повторно тази седмица, с цел да хармонизират позициите си по въпроси, вариращи от Brexit до Сирия, преди срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък и петък.
Френският водач лидер влиза в днувневния конгрес в Брюксел, до момента в който към момента е под усещането от отхвърлената кандидатура на Париж за европейски комисар – Силви Гулар, написа AFP, представена от организация " Фокус ".
Твърдото „ Не “, което тя получи от евродепутатите, поради съмнения в основаване на синекурни длъжности за свои парламентарни асистенти, бе възприето като удар по упоритостите на Макрон да усили въздействието си в Брюксел.
В сряда френското и немското държавно управление ще проведат взаимна министерска среща в югозападния френски град Тулуза, с цел да обсъдят по какъв начин да продължат напред с някои от европейските планове, които Макрон поддържа.
Съветът на министрите е първият, откакто двете страни подписаха контракт през януари, като се ангажираха за широкообхватно съдействие в области като външната политика, защитата и енергетиката.
Във видеокаст Меркел сподели, че тя и Макрон желаят да дойдат в Брюксел с „ общи позиции, доколкото това е допустимо “. След вечеря с Меркел в Париж в неделя, Макрон предизвести, че Европа не може „ да си разреши лукса на дребните кавги “, в „ притеснително “ време за интернационалния ред.
По-късно в сряда към тях ще се причисли бъдещият ръководител на европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Визитата на Фон дер Лайен – също втората ѝ във Франция в границите на една седмица – е част от дипломатическата акция на Макрон, който одобри и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск в Париж в понеделник.
Очаква се френският водач да употребява министерската среща в Тулуза, с цел да пресира Германия за по-близки връзки в областта на защитата и промишлеността. Освен това е планувано двамата водачи да посетят завода на „ Еъбъс “ в града.
По думите на Меркел двете държавни управления ще обсъдят проектите на Париж и Берлин за създаване на европейски военен танк и изтребител.
Източници от Елисейския замък разкриха, че двете страни ще се опитат да изготвят общи правила за износа на оръжие – тематика, която е причина за търкания сред Германия и Франция, като Париж предходната година не пожела да се отзове на апела на Берлин за прекъсване на износа на оръжие в Саудитска Арабия поради убийството на журналиста Джамал Хашоги.
Макрон и Меркел също се чака да обсъдят състава на входящата Европейска комисия след отхвърлянето на Гулар, както и унгарския и румънския претендент.
Помощник на френския държавен глава съобщи във вторник, че Макрон няма да афишира нов претендент, до момента в който не е сигурен в поддръжката на грипите в Европейския парламент, които гласоподаваха против Гулар.
Очаква се по време на договарянията в сряда в Тулуза и срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел да преобладават тематиките за офанзивата на Турция в Северна Сирия и предварителния прогрес, реализиран в договарянията сред Европейски Съюз и Англия по отношение на ревизирана договорка за Brexit.
Лидерите на Европейски Съюз осъдиха интервенцията на Турция против кюрдските формирования. Министърът на защитата на Франция Жан Ив льо Дриан съобщи пред Народното събрание във вторник, че решението на Съединени американски щати да изтеглят войските си от Северна Сирия е било „ зелен байрак “ за осъществяване на турска интервенция и акцентира потребността от „ европейски суверенитет “ и „ европейска стратегическа автономност “.
За разлика от това, за Brexit в Париж витае дух на сдържан оптимизъм, като консултант на Макрон даже приветства „ позитивния моментум “ в договарянията за ново съглашение за излизането на Великобитания от Европейски Съюз.
Забележките съставляват видимо отклоняване от тона на Париж, който неведнъж през последните седмици споделя, че смята Brexit без договорка на 31 октомври най-вероятния сюжет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР