Президентът на Франция Еманюел Макрон днес призова за по-тесни връзки

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон днес призова за по-тесни връзки
Коментари Харесай

Макрон се обяви за по-тесни връзки с Полша в ЕС след Брекзит

Президентът на Франция Еманюел Макрон през днешния ден прикани за по-тесни връзки с Полша в областта на сигурността и връзките с Русия при пренастройването на Европейски Съюз след напускането на Англия, съобщи Асошиейтед прес.

"Бих желал това посещаване, нашите диалози да бележат същински преломен миг в ролята, която дружно можем да играем за утрешна Европа ", посочи Макрон пред публицисти, застанал до полския си хазаин Анджей Дуда, след диалозите сред двамата, съобщи Франс прес.

Дуда също приказва за "пробив " и приветства подписването на стратегия за полско-френско съдействие в границите на тяхното "стратегическо партньорство ". Полският президент сподели, че след Брекзит Европейски Съюз би трябвало да придобие нова форма и да се сътвори нова настройка на другите функции в Европейски Съюз, счита Дуда, представен от Агенция Франс Прес.

Макрон идва в Полша

Дуда сподели, че "без подозрение Европейски Съюз би трябвало да придобие нова форма. Излизането на Англия от Европейски Съюз значи ново начало. Ролите в Европейски Съюз ще би трябвало да бъдат пренаредени, а европейската архитектура ще би трябвало да бъде отначало построена ", сподели полският президент.

Според него Европейски Съюз би трябвало да стане ефикасен и прелъстителен механизъм, тъй че никой да не желае да напуща блока, съобщи ДПА.

Макрон сподели, че съдействието сред Париж и Варшава би трябвало да помогне за "посрещане на провокациите в региона на климата и да поддържа Полша ", изправена пред тествания, които той не подценява. Става дума за подсилване на европейския план, защото през днешния ден, след Брекзит, в действителност са се появили неустойчивост и подозрения, сподели още Макрон.

Френският президент изрази вяра Франция и Полша да развият съдействието си в региона на енергетиката и военната индустрия, като загатна плана за предстоящ европейски танк, за който приказва и президента Дуда.

Макрон прикани също за възобновление на тристранните връзки с Германия, така наречен Ваймарски триъгълник, и настоя за среща на високо ниво през идните седмици, след няколко години пауза, съобщи Агенция Франс Прес.

Френският посетител сподели, че трите страни би трябвало да възобновят ролята си за моделиране на бъдещето на Европейски Съюз, изключително след напускането на Обединеното кралство.

В предишното Макрон се е отнасял сериозно към дясното полско държавно управление и политиката му да не приема мигранти, за нежеланието да се откаже от въгледобива и за опитите му да сложи правосъдната власт под надзор.

Френският президент сподели, че желае визитата му да е "повратна точка " в двустранните връзки и да помогне за изчистване на всевъзможни недоразумения.

Той изрази угриженост от измененията, които полското държавно управление прави в правосъдната система, и настоя за по-интензивен разговор с Европейската комисия за слагане завършек на спора с Брюксел по този въпрос. Макрон сподели, че "ценностите на свободата и правораздаването " са "дълбоко залегнали в Полша, в нейната история ", съобщи ДПА.

Полският държавен глава посочи, че първата аудиенция на френски президент във Варшава от доста години има цената на пробив за Полша.

Във френската делегация са министрите на външните работи, на защитата, на финансите и на околната среда.

Макрон: Брекзит е исторически сигнал за паника за цяла Европа

По-късно през днешния ден Макрон ще се срещне с премиера Матеуш Моравецки и външния министър Яцек Чапутович.

Утре Макрон ще отиде в Краков, където ще посети замъка Вавел и ще произнесе слово в Ягелонския университет.

В програмата му е включена и среща с французи, живеещи в Полша, както и с полски интелектуалци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР