Президентът на Франция Емануел Макрон печели изборите, но отива на

...
Президентът на Франция Емануел Макрон печели изборите, но отива на
Коментари Харесай

Макрон изпревари Льо Пен с почти 5%, отиват на балотаж

Президентът на Франция Емануел Макрон печели изборите, само че отива на балотаж. Според първите резултати след затварянето на изборните урни Макрон взима 28,%, а Марин льо Пен - 23,3%. Двамата отиват на балотаж след две седмици.

До 19 часа двамата имаха еднакъв % гласове - 24%. В последния час на изборите обаче Макрон получи гласовете на огромните градове и удпя доста да изпревари съперничката си. Ако завоюва на втори тур, той ще е първият президент след Ширак, спечелил два мандата.

Макрон загуби много от поддръжката си поради стремглавият скок на цените на силата през последните месеци. Марин льо Пен пък съумя да направи внезапен завой през февруари и унищожи всички фотоси и лозунги, които посочваха близката й дружба с Путин. Дали франзуците обаче са толкоз късопаметни и ще не помнят за финасринате он апратията й от Русия, ще се види на идващия тур.

Изборите са значими за цяла Европа, защото Льо Пен на власт би могла да изтегли франция от Европейски Съюз и да спре поддръжката за Украйна във войната против нея от Русия.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР