Президентът на Филипините Родриго Дутерте се отметна от решението си

...
Президентът на Филипините Родриго Дутерте се отметна от решението си
Коментари Харесай

Филипинският президент се отказа от намерението си да скъса военния договор със САЩ

Президентът на Филипините Родриго Дутерте се отметна от решението си да се откаже от 20-годишния контракт със Съединени американски щати за разполагане на американски войски, като стимулира това с политическите и други промени в района, сподели през днешния ден неговият външен министър, представен от Ройтерс.

Прекратяването на така наречен Споразумение за гостуващите сили, което има централна роля в един от най-важните съюзи на Вашингтон в Азия, трябваше да влезе в действие през август и бе най-важната до момента крачка на Дутерте към осъществяване на остарялата му закана да намали нивото на връзките на Филипините с някогашния им колониален властник.
Външният министър Теодоро Локсин сподели, че новината, че Филипините се отхвърлят да приключват контракта, е била посрещната със удовлетворение в Съединени американски щати.

Непостоянният Дутерте, прочут със злъчните си рецензии против западните страни, през последните години стигна до остри конфликти с Вашингтон по редица въпроси и не скриваше презрителното си отношение към най-важния дипломатически съдружник на своята страна , който е и основен снабдител на оръжия и на военно образование за филипинските въоръжени сили. Обръщането му към историческия противник Китай - страна, по отношение на която привързаният към Съединени американски щати защитителен уред на Филипините изпитва надълбоко съмнение - породи съществени рецензии. Опонентите на президента го упрекнаха, че изложил на риск суверенитета на страната в устрема си към огромни (китайски) вложения, които по този начин и не се случиха.

Посолството на Съединени американски щати в Манила приветства решението на Филипините . " Нашият изпитан във времето съюз е от изгода за двете страни и ние чакаме да продължим тясното си съдействие в сигурността и защитата с Филипините ", се споделя в декларацията на посолството.

Дутерте беше заплашил през февруари да скъса военния контракт със Съединени американски щати, ядосан от това, че Съединени американски щати анулираха визата на някогашен полицейски шеф и сегашен филипински сенатор, оглавил войната на филипинския президент против наркотрафикантите. Тогава като формален претекст за опасността си обаче Дутерте бе изтъкнал желанието си да диверсифицира външните връзки на Филипините.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР