Президентът на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Булард

...
Президентът на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Булард
Коментари Харесай

Шефът на Фед Сейнт Луис очаква две повишения на лихвите през 2022 г.

Президентът на Федералната аварийна банка на Сейнт Луис Джеймс Булард съобщи, че чака централната банка на Съединени американски щати да увеличи лихвените проценти два пъти през 2022 година, откакто завърши програмата за изкупуване на облигации, въведена поради пандемията, съобщи Си Ен Би Си.

Той обаче разясни, че това му виждане се базира на актуалните стопански данни и че прогнозата може да се промени с врмето.

„ Това, което можем да създадем, е да оценим обстановката идната пролет и да забележим до каква степен сме стигнали. Тогава ще можем да вземем решение за повдигане на лихвите “, сподели той.

„ На база на това, което виждаме сега, мисля че имаме две покачвания на лихвените проценти през 2022 година Това обаче може да се промени, откакто навлезем в първата половина на идната година, като придвижването може да бъде и в противоположната посока “, добави той.

Булард е измежду най-големите последователи на по-ранното преустановяване на хлабавата парична и лихвена политика на Фед поради опасенията, свързани с възходящата инфлация.

Централните банки нормално подвигат лихвите, когато инфлацията се покачва, като Фед към този момент стартира да подхваща стъпки за нормализиране на паричната си политика. Миналата седмица Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) заяви, че централната банка ще стартира да понижава темпото на месечни покупки на облигации още този месец. Намалението ще бъде с по 15 милиарда $ на месец от актуалните месечни покупки на активи на стойност 120 милиарда $ - по 10 милиарда от държавните облигации и по 5 милиарда от ипотечни скъпи бумаги (MBS)

Той чака стопанската система на Съединени американски щати да нарасне с над 4% през 2022 година, а равнището на безработица при започване на идната година да падне под 4%.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР