Президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Уилям Дъдли

...
Президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Уилям Дъдли
Коментари Харесай

Президентът на Фед на Ню Йорк Уилям Дъдли планира да се пенсионира предсрочно



Президентът на Федералната аварийна банка на Ню Йорк Уилям Дъдли се чака да разгласи, че ще се отдръпна предварително от поста си още през идната година - към шест месеца по-рано от плануваното.

Според " Уолстрийт Джърнъл ", който се базира на лица, осведомени с въпроса, Уилям Дъдли може да разгласи това свое решение още до края на днешния ден, като търсенето на негов правоприемник ще стартира неотложно за наследникът му да стане явен доникъде на 2018-а година.

Решението е било дълго планувано и не е обвързвано с оповестената от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп номинация на Джером Пауъл за идващ шеф на Федералния запас, който да наследи на поста Джанет Йелън, чийто мандат изтича през февруари следващата година, показват източници на водещото финансово издание.

Трябва да се има поради, че единствено в границите на предишния месец заместник-председателят на Фед Стенли Фишер се отдръпна ненадейно от поста си, до момента в който претендентът на Тръмп - Рандал Куейрлис зае едно от свободните места в борда на шефовете на централната банка. Все още са свободни три места в седемчленния директорски ръб на Фед, което дава опция на президентът на Съединени американски щати да направи съществени промени както в управническия екип, по този начин и в провежданите от централната банка политики.

Свободно може да остане и четвърто място в борда на шефовете на Фед, в случай че Джанет Йелън вземе решение да напусне напълно централната банка, откакто нейното председателство завърши през февруари 2018-а година. Според настоящите правила, тя има право да остане в Управителния съвет на Фед до 2024-а година.

" Уолстрийт Джърнъл " отбелязва, че всичките шефове на Фед се предлагат от президента на Съединени американски щати и подлежат на гласоподаване от страна на Сената. Председателите на районните банки на Фед пък се избират от членовете на техните управителни препоръки след утвърдени от борда на шефовете на централната банка.

Президентът на Фед на Ню Йорк обичайно е един от централните банкери с най-голяма власт, като той е заместител - ръководител на Федералния комитет по интервенциите на открития пазар (FOMC) и управлява надзора на някои от най-големите финансови компании в страната.

През последните години Джанет Йелън, Уилям Дъдли и Стенли Фишер работиха в тясно съдействие, когато се взимаха решенията, по кое време и по какъв начин да стартира постепенната анулация на стимулиращата политика на Фед, откакто стопанската система на Съединени американски щати стартира да се възвръща от рецесията.

Тази управническа тройка се застъпваше за поддържането на краткосрочни лихвени проценти, които да са рекордно ниски, с цел да се подтикват икономическия напредък и разкриването на нови работни места, само че също по този начин беше в основата на проектите от 2016-а година за последователно увеличение на лихвите ставки за да се предотврати прегряване на американската стопанска система. Те също по този начин сътвориха и стартираха проектите на Фед за съкращаване на голямото по мярка потрфолио на централната банка от облигации и ипотечно-гарантирани бумаги, които бяха купувани по време на рецесията, с цел да се обезпечат спомагателни тласъци за икономическия напредък.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР