Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви във Варна, че

...
Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви във Варна, че
Коментари Харесай

Туск коментира във Варна изгонването на руските дипломати

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи във Варна, че 14 страни от Европейски Съюз ще изгонят съветски дипломати поради абсурда с някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му.

" Като директно продължение на решението на Европейския съвет от предходната седмица да реагира към Русия в обща рамка, към този момент 14 държави-членки са решили да експулсират съветски дипломати ", сподели Туск на конференция.

" Допълнителните ограничения, включващи по-нататъшни експулсирания, не би трябвало да бъдат изключени през идващите дни и седмици ", добави той.

До този ход се стигна, откакто английският министър председател Тереза Мей се обърна към другите европейски водачи на срещата на високо ниво в Брюксел, с цел да ги призове да поддържат оценката на Англия, че Русия е отговорна. 28-те държави-членки на Европейски Съюз излязоха с декларация, че са се съгласили, че е доста евентуално Русия да бъде виновна за отравянето на Сергей Скрипал и щерка му Юлия на 4 март и подредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва. Германия, Франция и Полша до момента споделиха, че всяка от тях ще изгони по четирима съветски дипломати, Чешката република и Литва – по трима три, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия - един. Съединените щати също по този начин оповестиха, че афишират за личност нон грата 60 съветски дипломати и затварят съветското консулство в Сиатъл.

Междувременно министър председателят Бойко Борисов и ръководителят на Европейския съвет разискаха упованията от лидерската среща Европейски Съюз - Турция, заяви пресслужбата на кабинета.

В диалог, който предшества работната вечеря през днешния ден, двамата подчертаха значимостта на срещата с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.

" Както нееднократно съм заявявал, за България е значимо да има положителни връзки със своя комшия. Добрите връзки са значими и за Европейски Съюз поради преодоляването на миграционния поток, който сътвори доста проблеми на Съюза през последните години ", уточни българският министър-председател.

Борисов акцентира, че България е заинтригувана от нормализирането на разговора сред Анкара и Брюксел и ще се опита да способства за реализиране на съгласие, което позволява, а не основава проблеми.

 „ Идеята ти за тази среща като опция да бъде възобновен разговорът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал тематиката “, сподели на премиера Борисов ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той уточни, че са насъбрани доста въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани, и най-хубавият метод за разрешаването им е разговорът.

Източник: БГНЕС, БТА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР