Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви във Варна, че

...
Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви във Варна, че
Коментари Харесай

Туск във Варна: 14 страни от ЕС гонят руски дипломати

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи във Варна, че 14 страни от Европейски Съюз ще изгонят съветски дипломати поради абсурда с някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му.
 
" Като директно продължение на решението на Европейския съвет от предходната седмица да реагира към Русия в обща рамка, към този момент 14 държави-членки са решили да експулсират съветски дипломати ", сподели Туск на конференция.
 
" Допълнителните ограничения, включващи по-нататъшни експулсирания, не би трябвало да бъдат изключени през идващите дни и седмици ", добави той.
 Доналд Туск в България Пресцентър, Министерски съвет
До този ход се стигна, откакто английският министър председател Тереза Мей се обърна към другите европейски водачи на срещата на високо ниво в Брюксел, с цел да ги призове да поддържат оценката на Англия, че Русия е отговорна. 28-те държави-членки на Европейски Съюз излязоха с декларация, че са се съгласили, че е доста евентуално Русия да бъде виновна за отравянето на Сергей Скрипал и щерка му Юлия на 4 март и подредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва. Германия, Франция и Полша до момента споделиха, че всяка от тях ще изгони по четирима съветски дипломати, Чешката република и Литва – по трима три, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия - един. Съединените щати също по този начин оповестиха, че афишират за личност нон грата 60 съветски дипломати и затварят съветското консулство в Сиатъл.
 Доналд Туск и Бойко Борисов Пресцентър, Министерски съвет
Междувременно министър председателят Бойко Борисов и ръководителят на Европейския съвет разискаха упованията от лидерската среща Европейски Съюз - Турция, заяви пресслужбата на кабинета.
 
В диалог, който предшества работната вечеря през днешния ден, двамата подчертаха значимостта на срещата с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.
 Доналд Туск и Бойко Борисов Пресцентър, Министерски съвет
" Както нееднократно съм заявявал, за България е значимо да има положителни връзки със своя комшия. Добрите връзки са значими и за Европейски Съюз поради преодоляването на миграционния поток, който сътвори доста проблеми на Съюза през последните години ", уточни българският министър-председател.
 
Борисов акцентира, че България е заинтригувана от нормализирането на разговора сред Анкара и Брюксел и ще се опита да способства за реализиране на съгласие, което позволява, а не основава проблеми.
 Доналд Туск и Бойко Борисов Пресцентър, Министерски съвет
„ Идеята ти за тази среща като опция да бъде възобновен разговорът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал тематиката “, сподели на премиера Борисов ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.
 
Той уточни, че са насъбрани доста въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани, и най-хубавият метод за разрешаването им е разговорът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР