Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза, че

...
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза, че
Коментари Харесай

Европейската централна банка заговори за стимули

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги сподели, че институцията, която дефинира паричната политика на Еврозоната, е подготвена да понижи лихвите, заяви Асошиейтед прес.

Драги съобщи в днешната си тирада на конференцията на ЕЦБ в португалския град Синтра, че банката може да възобнови програмата си за изкупуване на облигации, в случай че стопанската система се нуждае от това. Припомняме, че ЕЦБ в края на 2018 година спря осъществяването на историческата си стратегия за изкупуване на чисти активи, почнала през 2015 година за да подтиква стопанската система на Еврозоната и с актив инжектирани 2,6 трилиона евро.

Президентът на ЕЦБ акцентира на конференцията, че " по-нататъшно понижаване на лихвените проценти остава част от инструментите ни ". Той добави,че има " забележителен операционен ресурс " за възобновяване на програмата за закупуване на облигации.

Инфлацията в еврозоната от 1,2 % е под целевите съвсем 2 %, считани за най-хубавото ниво на инфлация за стопанската система, а вероятностите за напредък са под напън поради международните търговски разногласия.

Драги съобщи, че при неналичието на по-висока инфлация " ще са нужни спомагателни тласъци " и банката " ще употребява цялата еластичност ", която е в пълномощията й, с цел да увеличи инфлацията до целевото ниво.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР