Президентът на ЕЦБ Марио Драги критикува финансовия министър на САЩ

...
Президентът на ЕЦБ Марио Драги критикува финансовия министър на САЩ
Коментари Харесай

ЕЦБ се опасява от валутна война със САЩ

Президентът на ЕЦБ Марио Драги подлага на критика финансовия министър на Съединени американски щати Мнучин още предишния месец.

Още по тематиката
Залогът на Bridgewater против европейските акции разделя пазара

Специалистите нямат единна позиция за решението на най-големия капиталов фонд в света
24 фев 2018
Валутните преводи към момента са ни скъпи

България е в зоната за еврови парични прехвърляния SEPA, само че с доста дребни изключения това не се отразява на качеството и таксите за клиентите
23 фев 2018
Доларът нарастна, тъй като Фед се чака да подвига по-бързо лихвите
22 фев 2018
Ethereum Classic гони безспорен рекод, a Bitcoin се задържа над 11 хиляди $
20 фев 2018 Европейската централна банка (ЕЦБ) намерено изрази опасенията си, че американските управляващи целеустремено организират политика на обезценяване на $, която би могла да въвлече Европейския съюз във валутна война. Това демонстрира отчетът от срещата на банката на 24-25 януари, оповестен този четвъртък. От управлението на банката акцентират, че целенасоченото въздействие върху единната валута би влошило европейския експорт.

Наред с това съгласно отчета членовете на съвета за установяване на паричната политика упорстват за смяна в проектите на банката, като настояват, че европейските стопански условия към този момент са задоволително постоянни, с цел да могат от банката умерено да отдръпват обещанието си, че са подготвени да възобновят програмата за парично стимулиране при положение на закъснение на стопанската система.

Мнучин за $

След като през януари президентът на ЕЦБ Марио Драги намерено подлага на критика американския финансов министър Стивън Мнучин за изявлението му по време на Световния стопански конгрес в Давос, че " слабият $ е добър за американската стопанска система ", в този момент рецензията се появява и в отчетите от съвещанието на банката. Драги натъртва на обстоятелството, че използването на политики за обезценяване на валута за възстановяване на комерсиалния баланс е неразрешено съгласно регулациите на интернационалната финансова система, и прикани Вашингтон да го регистрира при провеждането на политиките си.

Изказването на Мнучин беше възприето като сигнал, че от Съединени американски щати биха могли да изоставят политиката си за поддържане на мощен $, което от своя страна би понижило износа на еврозоната и надлежно би затруднило ЕЦБ в достигането на инфлационните й цели. В своя отбрана Мнучин съобщи, че просто е отбелязал " справедлив факт " от икономическата реалност. Докладът на ЕЦБ демонстрира, че опасенията на Драги се споделят и от огромна част от управлението на паричния регулатор. " Има опасения... изразени за последните изявления на интернационалната сцена за развиването на обменните курсове и в по-широк проект за цялостното положение на интернационалните връзки ", написа в отчета. " Изтъкна се смисъла на спазването на контрактуваните съглашения за обменния курс ", тъй като тези съглашения категорично изключват конкурентните девалвации.

Основната тематика на срещата на банката наред с евентуално неконкурентните практики на валутните пазари е била програмата за количествени облекчения. Някои от членовете на управлението на банката са се оповестили за занемаряване на подновяването на паричните тласъци при положение на закъснение на стопанската система. " Въпреки това се стигна до заключението, че сходна промяна е преждевременна и към момента не е оправдана от по-голямото доверие ", написа в отчета

В момента ЕЦБ изкупува активи за 30 милиарда евро месечно и ще продължи тази си политика най-малко до края на септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР