Президентът на Еквадор временно премести работата на правителството от столицата

...
Президентът на Еквадор временно премести работата на правителството от столицата
Коментари Харесай

Президентът на Еквадор изнася правителството от Кито, обвини Мадуро и Кореа в опит за преврат

Президентът на Еквадор краткотрайно реалокира работата на държавното управление от столицата Кито в пристанищния град Гуаякил на фона на митинги, провокирани от прекратяването на дотациите за горивата , осведоми Би Би Си.

В телевизионно послание президентът Ленин Морено упрекна съперниците си в опит за прелом.
 Протести против МВФ заляха Еквадор
Протести против МВФ заляха Еквадор

Демонстрации против рестрикциите

Той насочи заканата, откакто групи, ръководени от коренното население, проведоха митинги и блокираха пътища . Стотици стачкуващи са задържани.

През последните няколко десетилетия митинги на коренното население смъкнаха трима президенти.

По време на речта си в понеделник вечерта Морено съобщи, че митингите " не са демонстрация на обществено неодобрение в митинг против решение на държавното управление ".

" Грабежите, вандализмът и насилието демонстрират, че тук има проведен политически претекст за дестабилизиране на държавното управление и нарушение на конституционния ред, нарушение на демократичния ред ", предизвести президентът.

Той разгласи, че предшественикът му Рафаел Кореа и венецуелският президент Николас Мадуро стоят зад " дестабилизиращия проект ".

Политическото придвижване " Социален ангажимент " , ръководено от Кореа, излезе със известие, в което отхвърля обвиняванията на президента.

Морено изясни, че решението да реалокира държавното управление в различен град е в сходство с конституционните му пълномощия.

Министерството на енергетиката на Еквадор също заяви, че работата в три петролни залежи в Амазония е спряна , защото обектите са окупирани от протестиращи, осведоми Агенция Франс Прес. Това визира 12% от производството на нефт в Еквадор , добавя ведомството.

През предходната седмица Морено разгласи, че държавното управление приключва дотациите за горивата , които поддържаха цените на горивата ниски. Решението провокира стачка на транспортни синдикати . Впоследствие митингите се разшириха. Коренното население блокира пътища и автомагистрали в страната . Хиляди хора се насочиха към Кито за огромни митинги в сряда.

Вътрешният министър заяви в понеделник, че от четвъртък са осъществени 477 ареста, най-вече поради вандализъм.

Морено разгласи двумесечно изключително състояние поради митингите.

Държавният глава съобщи, че държавното управление повече не може да си разреши погашение на дотации , защото костват на държавното управление 1,3 милиарда $ годишно. Субсидиите са въведени през 70-те години на предишния век. Премахването им е част от проект на Морено да укрепи стопанската система и да понижи държавния дълг. Еквадор се съгласи да ореже държавните разноски като част от съглашение с Международния валутен фонд. Споразумението, подписано през март, разрешава на Еквадор да вземе заем от 4,2 милиарда $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР