Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви извънредно положение в цялата

...
Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви извънредно положение в цялата
Коментари Харесай

Извънредно положение в Еквадор заради цените на горивата

Президентът на Еквадор Ленин Морено разгласи изключително състояние в цялата страна, парализирана от стачки и блокади поради повишението на цените на горивата с над 100 %, предадоха международните организации.

Невижданите от 2007 година митинги в страната започнаха през вчерашния ден. Транспортният бранш разгласи стачка в редица области на Еквадор, а учебните заведения останаха затворени. В столицата Кито не се движеха нито рейсове, нито таксита, а студентите се причислиха към протестиращите.

На места в Кито се стигна до конфликти на стачкуващи, блокирали улици и запалили автомобилни гуми, с полицията. Задържани са 19 души.

Извънредното състояние разрешава да се обособят зони за сигурност в страната, да се лимитират или суспендират някои права като свободното придвижване, да се наложи цензура на медиите. Извънредното състояние разрешава и активизирането на армията. Конституцията на Еквадор планува мярката да остане в действие 60 дни. Тя може да бъде удължавана с още 30 дни.

Правителството на Еквадор си навлече гнева на народа, откакто отстрани дотациите за бензина и дизела в границите на съглашение с Международния валутен фонд, което планува разпределяне на финансова помощ за страната в размер на 4,2 милиарда $. В подмяна Еквадор би трябвало да приложи стратегия за стопански промени в идните три години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР