Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси и генералният директор на

...
Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси и генералният директор на
Коментари Харесай

Президентът на Египет и генералния директор на „Росатом“ обсъдиха изграждането на АЕЦ „Дабаа“


Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси и генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов разискаха подготовката на строителството на АЕЦ в региона на Дабаа на Средиземно море на среща в Кайро.

„ Президентът удостовери устрема на Египет да продължи съдействието сред двете страни за основаване на централа в сходство с най-високите интернационалните стандарти, както от техническа позиция, по този начин и в региона на нуклеарната сигурност “, оповестиха от канцеларията на президента.

По-рано формалният представител на Министерството на електроенергетиката и ВЕИ на Египет Айман Хамза съобщи пред РИА Новости, че до началото на строителството на централата остава приемането на един лиценз. АЕЦ, която се строи с присъединяване на Русия, ще бъде от четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200 от потомство „ три плюс “. Планира се Първи енергоблок на централата да бъде въведен в употреба през 2026 година. Началото на осъществяване на плана бе даден през декември 2017 година в Кайро. Общият размер на договорите е към 60 милиарда $ и е връх в историята на международната атомна промишленост.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР