Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси каза в четвъртък, че

...
Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси каза в четвъртък, че
Коментари Харесай

Египет настоя палестинците да се борят за своята кауза от Газа

Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси сподели в четвъртък, че жителите на Газа би трябвало да " бъдат непоколебими и да останат на земята си ",  съобщава AFP. Той направи изказването на фона на апелите към Кайро останали в Газа.

Граничният пункт Рафах сред Египет и Газа е единственият вход и излаз от крайбрежния анклав, който не се управлява от Израел.

Израел бомбардира ръководената от " Хамас " Ивица Газа от събота като възмездие за шокиращата офанзива, която умъртви 1200 души, най-вече цивилни. Изглежда подготвен да изпрати сухопътни войски в Газа, където формалните лица оповестяват за над 1400 смъртни случая.

Египет се ангажира да обезпечи доставката на " здравна и филантропична помощ в този сложен миг " , сподели Сиси, потвърждавайки " твърдата позиция " на Кайро за гарантиране на " законните права " на палестинците.

Малкият крайбрежен анклав, дом на 2,4 милиона души, към този момент блокиран от 2007 година,   Шест дни безмилостни израелски въздушни и артилерийски удари трансфораха в отломки цели региони.

Египет, исторически основен медиатор сред Хамас и Израел , прикани донорите да изпратят филантропична помощ за Газа до летище Ел Ариш , само че се опълчи на апелите да се разреши на бягащите палестинци в неговата земя.
 Египет улеснява доставката на помощи за линията Газа
Египет улеснява доставката на помощи за линията Газа

Кайро обаче не желае всеобщо овакантяване на палестинци през единствения Граничен контролно-пропусквателен пункт с линията Газа

През последните дни свързани с страната медии цитираха високопоставени източници по сигурността, палестинци, които са били " принудени да избират сред гибелта под израелските бомбардировки или изселването от земята си ".

Египет упорства за дипломатическо решение и приканва за въздържаност от двете страни, до момента в който Сиси твърди, че националната сигурност на страната му е негова " съществена отговорност ".

В четвъртък той сподели, че Египет към този момент е хазаин на " девет милиона посетители, както ги назовавам, от доста страни, които са пристигнали в Египет за сигурност и сигурност ".

Но казусът с жителите на Газа е друг, сподели той, тъй като тяхното разселване би означавало " елиминиране на палестинската идея ".

Египет беше първата арабска страна, която възстановява връзките с Израел през 1979 година Това стана след шестгодишна война, която завърши през 1973 година, когато Египет си върна Синайския полуостров от израелски надзор.
 Кайро търси способи за оказване на помощ на популацията в Газа
Кайро търси способи за оказване на помощ на популацията в Газа

Съединени американски щати се пробва да изведе американските жители от линията Газа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР