Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси заяви в четвъртък, че

...
Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси заяви в четвъртък, че
Коментари Харесай

Египет отказа да допусне палестинци на своя територия

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси съобщи в четвъртък, че жителите на Газа би трябвало " да останат непреклонни на земята си ", на фона на апелите към Кайро да разреши безвредно прекосяване на цивилните, блокирани в Газа.

Граничният пункт " Рафах " сред Египет и Газа е единственото място за влизане и излизане от крайбрежния анклав, което не се управлява от Израел, предава БГНЕС.



Районът към пункта беше бомбардиран неколкократно от Израел след офанзивата на " Хамас ", при която бяха убити към 1200 души, най-вече цивилни. Досега при ответните удари против Газа са починали над 1400 души. А Израел се готви да стартира сухопътна интервенция против " Хамас ".

Египет се ангажира да обезпечи доставки на " помощ, както здравна, по този начин и филантропична в този сложен миг ", съобщи Сиси, потвърждавайки " твърдата позиция " на Кайро за гарантиране на " законните права " на палестинците.

Но в речта си на военна гала той акцентира, че жителите на Газа няма да бъдат позволено в Египет.

Малкият крайбрежен анклав, в който живеят 2,4 млн. души, е под блокада от Израел, който е прекъснал доставките на вода, храна и електрическа енергия.

Шест дни безмилостни израелски въздушни и артилерийски удари трансфораха цели квартали в руини.

Египет, който в предишното е бил основен медиатор сред " Хамас " и Израел, прикани донорите да изпращат филантропична помощ за Газа на летище " Ел Ариш ", само че се опълчи на апелите да допусне бягащите палестинци на своя територия.

През последните дни държавните медии цитираха високопоставени източници от сферата на сигурността, които предизвестяват за всеобща бежанска вълна от палестинци, които са " принудени да избират сред гибелта под израелските бомбардировки и изселването от земята си ".

Египет упорства за дипломатическо решение и приканва за въздържаност и от двете страни, а Сиси съобщи, че националната сигурност на страната му е " негова съществена отговорност ".

В четвъртък той съобщи, че Египет към този момент е приел " девет милиона посетители, както ги назовавам, от доста страни, които са пристигнали в Египет, търсейки сигурност и сигурност ".

Но казусът с жителите на Газа " е друг ", сподели той, тъй като тяхното разселване би означавало " елиминиране на палестинската идея ".

Египет е първата арабска страна, която възстановява връзките си с Израел през 1979 година, след шестгодишна война, завършила през 1973 година, когато Египет си възвърна Синайския полуостров от израелски надзор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР