Президентът на Чили Себастиан Пинера за първи път осъди полицейското

...
Президентът на Чили Себастиан Пинера за първи път осъди полицейското
Коментари Харесай

Президентът на Чили осъди полицейското насилие срещу демонстрантите

Президентът на Чили Себастиан Пинера за първи път осъди полицейското принуждение, осъществявано против участниците в обществените митинги, избухнали на 18 октомври, съобщи Франс прес.

" Имаше несъразмерна приложимост на мощ, бяха осъществени злоупотреби или закононарушения, не бяха спазвани правата на всички ", призна чилийският държавен глава в телевизионно послание. Той стори това след четири седмици на невиждани митинги, при които починаха 22 души, в това число пет вследствие на намесата на силите на реда, а над 2000 бяха ранени.

" Няма да има безотговорност, нито за тези, които са направили извънредно насилствени дейности, нито за тези, които са направили /.../ злоупотреби ", добави Пинера, визирайки от една страна разрушенията, породени от най-радикалните стачкуващи, и от друга - насилието, осъществено от силите на реда по време на демонстрациите.

Протестите избухнаха в столицата Сантяго, откакто управляващите оповестиха, че покачват цената на билета за градското метро. Впоследствие антиправителствени демонстрации обгърнаха и други обитаеми места и прераснаха в всеобщи вълнения. Демонстрантите започнаха да упорстват също за дълбоки структурни промени на ултралибералния стопански модел на развиване на страната.

В края на октомври Пинера разгласи изключително състояние и комендантски час в столицата и редица други градове. Президентът също по този начин анулира покачването на цените на билетите за публичния превоз и разгласи редица ограничения за обществено подкрепяне на популацията, в това число увеличение на пенсиите и понижаване на цените за електрическата енергия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР