Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви, че Черна гора

...
Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви, че Черна гора
Коментари Харесай

Джуканович: В спора със СПЦ ще защитаваме нашите интереси

Президентът на Черна гора Мило Джуканович съобщи, че Черна гора е решена да позволи въпроса с църквата и собствеността на религиозните организации в тази страна със закон, който провокира спор със Сръбската православна черква (СПЦ), само че и че ще пази безкомпромисно своите ползи.

През май черногорското държавно управление одобри закон за свободата на вероизповеданието, който постановява, че всички религиозни обекти, притежавани от страната Черна гора преди загубата на самостоятелност през 1918 година и които по-късно не са влезнали по подобаващ легален метод в владеене на религиозна общественост, ще бъдат приети като държавна благосъстоятелност и регистрирани като културни полезности.

Законът се опълчва най-много на Сръбската православна черква, която има съвсем 700 религиозни здания в Черна гора, защото планува конфискация на нейното имущество.

“Черна гора е решена да реши доста деликатния въпрос на църквата и няма да прибягва до провокации, ще се въздържа от по-нататъшно изостряне на обстановката, само че безкомпромисно ще пази своите ползи ”, сподели Джуканович на среща с посланиците на Европейски Съюз в Подгорица.

По-рано Джуканович разгласи връщането на автокефалността на черногорската православна черква.

Изявлението на Джуканович сега, в който се очакваше приемането на закона за свободата на религията, провокира мощна реакция от страна на сръбските управляващи.

Сръбският президент Александър Вучич изпрати искане до черногорското държавно управление да отдръпна закона за свободата на вероизповеданието, който съгласно Белград, “не е добър за сръбския народ и неговото приемане неизбежно ще заплаши положителните връзки на двете страни ”.

Черногорското държавно управление остро отговори на Вучич, като акцентира, че няма да разреши на никого да въздейства върху решенията на Подгорица. Джуканович е безапелационен, че в Черна гора СПЦ пази ползите на Велика Сърбия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР