Президентът на Черна гора Мило Джуканович изключи възможността за отмяна

...
Президентът на Черна гора Мило Джуканович изключи възможността за отмяна
Коментари Харесай

Президентът на Черна гора отказа да отмени Закона за вероизповеданията

Президентът на Черна гора Мило Джуканович изключи опцията за анулация на спорния Закон за свободата на религията, който нарушава ползите на Сръбската православна черква (СПЦ), съобщи TACC, представена от организация " Фокус ".
„ Собствеността на СПЦ в действителност е благосъстоятелност на Черна гора, която беше узурпирана сред 1986 и 2000 година “, сподели президентът в изявление за TANJUG, оповестено в неделя. „ Не имам вяра, че някой, в случай че е сериозен политик, може да разчита на анулация на закона, признат след толкоз дълга подготовка. Ако смятахме, че този закон би трябвало да бъде анулиран, не бихме го приели. Призив за разговор значи апел за разискване на използването на този закон ".
Джуканович съобщи, че признатият закон не заплашва свободата на религията на сърбите в Черна гора. Той назова всеобщите митинги, които от седмици събират десетки хиляди протестиращи в цялата страна, " политическите операции на водачите на просръбските партии, недоволни от непрекъснатите провали в изборите ".
По-рано сръбският президент Александър Вучич разгласи, че има намерение да продължи да пази ползите на сръбското население в Черна гора, отбелязвайки, че не е обсъждал рецесията в Черна гора с Джуканович. В същото време, съгласно него, Белград стартира избрани дипломатически дейности по отношение на нарушаването на правата на сръбския народ вследствие на приемането на закона за религиозната независимост.
Припомняме, че всеобщи митинги на енориаши на Сръбската православна черква се организират в Черна гора, Сърбия и Република Сръбска (в Босна и Херцеговина) в символ на митинг против натиска върху СПЦ в Черна гора, където през нощта на 27 декември 2019 година Народното събрание на страната одобри Закона за свободата на религията и вярата и правното състояние на религиозните общности. 45 депутати от 45 присъстващи гласоподаваха в поддръжка на закона, документът беше прегледан, откакто полицията задържа всички депутати от опозицията. На 28 декември законът беше подписан от президента Джуканович.
Президентът на Черна гора упреква Сръбската православна черква, че се пробва да поддържа набожен монопол в страната. Той сподели, че ще търси автокефалия за " черногорската черква " по образеца на Украйна. Като част от основаването на новата черква Кабинетът на министрите на Черна гора одобри посредством Народното събрание закон за религиозната независимост и статута на религиозните общности, предусещащ изземване на църковната благосъстоятелност от СПЦ. Става дума за повече от 650 храмове, в това число известния в православния свят Острожки манастир.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР