Президентът на Бразилия Жаир Болсонару оттегли указ, който либерализира контрола

...
Президентът на Бразилия Жаир Болсонару оттегли указ, който либерализира контрола
Коментари Харесай

Болсонару оттегли указа за либерализиране на контрола над оръжията в Бразилия

Президентът на Бразилия Жаир Болсонару отдръпна декрет, който либерализира контрола над огнестрелните оръжия, осведоми Агенция Франс Прес.

Решението е взето ден преди Върховният съд да дебатира дали указът дава отговор на Конституцията на латиноамериканската страна. През предходната седмица Сенатът отхвърли мярката.

Болсонару разгласи указа през май. Указът щеше да разреши на милиони бразилци да носят заредени оръжия на публични места, без да е належащо да потвърждават дали им е належащо. Но указът срещна сериозна съпротива, даже и от губернатори на щати с високо равнище на принуждение, които сигнализират, че указът няма да помогне за възстановяване на сигурността.

Бразилският президент пази указа, като напомня резултат от референдум през 2005 година, когато близо 64% от бразилците отхвърлиха закон за цялостна възбрана на продажбата на оръжие. Но специалисти предизвестяват, че премахването на рестриктивните мерки ще усили насилието в страната, която е измежду първите страни в света по убийства. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР