Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че планираната сделка между

...
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че планираната сделка между
Коментари Харесай

Бразилия няма да пречи на сливането на Embraer и Boeing

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро съобщи, че плануваната договорка сред бразилската самолетостроителна компания Embraer и американския авиационен колос Boeing не заплашва суверенитета на страната.

След заседание с членовете на държавното управление президентът написа Twitter в четвъртък вечерта, че бразилските управляващи нямат желание да попречват основаването на смесено дружество сред двете компании.

 Boeing и бразилската Embraer вършат общ аероплан
Boeing и бразилската Embraer вършат общ аероплан

Двете компании се договориха за стратегическо партньорство

Boeing и Embraer се споразумяха за основаването на взаимно дружество през юли 2018 година. На 17 декември м.г. двете компании съгласува изискванията на договорката за общото им дружество. 80% от него ще принадлежи на американския аероплан колос, който ще заплати за това на Embraer $4,2 милиарда. Boeing ще получи също по този начин надзор над подразделението на бразилската компания за производството на цивилен самолети.

Като цяло взаимното дружество се прави оценка на $5,26 милиарда.

Военното произвеждане на Embraer не е предмет на тази договорка.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от бразилското държавно управление.-. През декември бразилски съд замрази основаването на взаимното дружество до януари 2019 година и този месец съдът е задължен да се произнесе дефинитивно си решение.

Embraer е тритият по величина в света производител на цивилен самолети с личен състав към 18 хиляди души и оборот 6 милиарда $ годишно. Приватизираната през 1994 година компанията създава цивилен, военни и бизнес самолети.

 Нов стадий от борбата на колосите: Boeing купува бразилската Embraer
Нов стадий от борбата на колосите: Boeing купува бразилската Embraer

Сделката не е сигурна поради " златната акция " на страната

Най-търсената продукция на Embraer са самолетите с потенциал 70 - 100 пасажера. Това ги прави изключително подобаващи за районни полети, за които е нецелесъобразно да се употребяват огромните въздушни лайнери на Boeing или Airbus.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР