Президентът на Боливия Ево Моралес обяви вчера оставката си под

...
Президентът на Боливия Ево Моралес обяви вчера оставката си под
Коментари Харесай

Президентът на Боливия Ево Моралес подава оставка

Президентът на Боливия Ево Моралес разгласи през вчерашния ден оставката си под натиска на армията и на обществото след успеха на президентските избори, след които избухнаха кървави митинги и бяха отправени обвинявания в изборни измами, заяви Асошиейтед прес.

Решението бе взето, откакто Моралес предложи да бъдат създадени нови избори, а главнокомандващият на въоръжените сили го прикани в народен ефир да се отдръпна.

"Изпращам писмото с оставката си на Законодателното заседание на Боливия ", сподели 60-годишният социалист. Той назова отдръпването си "преврат ".

Още преди Моралес да приключи изказването си в ефира на националната телевизия, хора започнаха да надуват клаксоните на колите си в Ла Пас и други градове и излязоха по улиците да честват, развявайки боливийски флагове и гърмейки фойерверки. "Това не е Куба, нито Венецуела. Това е Боливия и Боливия е уважавана ", скандираше група стачкуващи в столицата.

"Празнуваме, тъй като Боливия е свободна ", сподели стачкуващ край президентския замък.

Не е ясно кой ще наследи Моралес. Вицепрезидентът му подаде оставка, както и ръководителят на Сената.

Моралес бе първият президент от коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца.

Недоволството в Боливия продължава да нараства

"Дадохме урок на света, на следващия ден Боливия ще бъде нова страна ", сподели пред публицисти водачът на опозицията Карлос Меса.

Председателката и заместник-председателят на Върховния изборен съд в Боливия бяха задържани по обвинявания в измами, осъществени по време на изборите на 20 октомври, заяви полицията, представена от ДПА.

Мексико предложи леговище на Моралес, заяви мексиканският външен министър Марсело Ебрард, представен от Франс прес.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел осъди "жестокия и лицемерен държавен прелом на десницата против демокрацията в Боливия ", новоизбраният аржентински президент перонист Алберто Фернандес и венецуелският президент Николас Мадуро също жигосаха "държавния прелом ".

Колумбия изиска изключителна среща на непрекъснатия съвет на Организацията на американските страни "за намиране на решение на комплицираната институционална обстановка " в Боливия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР