Президентът на БФС Борислав Михайлов изпрати писмо до УЕФА, в

Президентът на БФС Борислав Михайлов изпрати писмо до УЕФА, в ...

Боби Михайлов се оплака на УЕФА от английските национали.


Президентът на БФС Борислав Михайлов изпрати писмо до УЕФА, в което се оплаква от думите на английските национали и заплахите им, че ще напуснат терена в случай на расистки обиди по време на мача срещу България от квалификациите за Евро 2020 в София в понеделник. Според Михайлов думите им са тенденциозни и несправедливи спрямо българските фенове и българското общество. В писмото, изпратено до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис, директора "Национални асоциации" Зоран Лакович и директора "Турнири" Джорджо Маркети, се настоява публичните изяви в този тон от страна на англичаните да спрат.

"Ние, от БФС, смятаме, че тази фиксация върху евентуални инциденти по време на мача в София е изключително несправедлива спрямо българските привърженици, българското общество и спрямо огромните усилия на БФС да осигури безпрепятственото провеждане на двубоя", пише Михайлов.

Той споменава и перманентните проблеми с расизма в Англия и посочва, че в мачовете на българския национален отбор няма нито един регистриран инцидент, свързан с расизъм. Точно за мача с Англия обаче обособена част за 5000 зрители на ст. "Васил Левски" ще бъде затворена заради расистки прояви по време на срещите с Косово и Чехия по-рано през годината.

"Енергията на БФС в борбата с расизма в последното десетилетие има огромен ефект, демонстриран от факта, че на мачовете на националния отбор в близкото минало няма нито един регистриран инцидент, включващ дискриминация на базата на цвят на кожата, раса, религия или политически възгледи. Чувствам се длъжен да изразя опасенията си от факта, че българските фенове биват несправедливо превърнати в обект на публично порицание, и настоявам това поведение да спре, за да не се нагнетява напрежението преди мача на 14 октомври", казва още Михайлов, който призовава УЕФА да вземе мерки.

Междувременно посланикът на България във Великобритания Марин Райков обяви, че би подкрепил евентуален протест на англичаните, но се надява да не се стига до това. "Разбира се, че ще ги подкрепя. Аз бих направил същото. Неприемливо е. Оставам оптимист, че ще гледаме мача с много емоция и с взаимно уважение. Уверен съм, че няма да има расистки прояви, но ако има, трябва да има радикална реакция и да не се толерира подобно отношение", заяви Райков пред talksport.com.

Според английските медии УЕФА ще работи заедно с организацията Football Against Racism in Europe (FARE), която ще изпрати поне трима агенти да следят за расистки прояви по трибуните. 

Междувременно Англия остана без още един играч - халфа Джeймс Мадисън ("Лестър"), който се разболя. На негово място няма да бъде викан нов футболист.

Източник: segabg.com