Президентът на Беларус обеща да поддържа тесен съюз с Русия,

...
Президентът на Беларус обеща да поддържа тесен съюз с Русия,
Коментари Харесай

Предизборно Лукашенко обещава вярност на Русия

Президентът на Беларус даде обещание да поддържа стеснен съюз с Русия , макар последното напрежение и желае шести мандат на поста в изискванията на нарастване на опозиционните митинги, оповестява АП.

В послание към нацията преди изборите в неделя президентът Александър Лукашенко съобщи, че партньорството сред съседите отразява историческите връзки .

" Русия постоянно е била и ще остане наш непосредствен съдружник , без значение кой ще вземе властта в Беларус или Русия ", сподели Лукашенко.

Това опонира на дейностите на Лукашенко против Русия предходната седмица, когато организацията за сигурност на Беларус арестува 33 съветски контрагенти в санаториум отвън беларуската столица по обвиняване, че възнамеряват да провежда всеобщи вълнения .

Москва отхвърли обвиняванията, като съобщи, че контрагентите са се насочили към друга страна и са останали в Беларус, откакто са пропуснали прехвърлянето си.
 Кремъл: Не дестабилизираме съдружника Беларус
Кремъл: Не дестабилизираме съдружника Беларус

Нищо повече от клевети

Дори до момента в който се заклева да резервира топли връзки с Русия, Лукашенко отбрани решението за задържаните контрагенти , като отхвърли претенциите на Москва като неистина . Той съобщи, че задържаните са споделили на белоруските следователи, че са особено изпратени в Беларус и чакат по-нататъшни заповеди.

Той твърди, че друга група " бойци " са изпратени в Южна Беларус , добавяйки, че " ще би трябвало да тичаме през горите, с цел да ги хванем , само че ще ги хванем всички ". Той не даде детайлности.

Лукашенко упрекна Русия, че лъже за наличието на съветски контрагенти по сигурност в Беларус и съобщи, че неназованите сили се пробват да извършат гражданска война, само че ще се провалят .

Лукашенко употребява речта си, с цел да се разгласи като поръчител за непоклатимост в един безреден свят и даде обещание да отбрани страната си от противници, които той показва като вдетинени вредители , следени от кукловоди в чужбина .

" Не вярвайте на тези, които дават обещание чудеса - чудеса не се случват ", изяснява Лукашенко.

Той изясни и че заплатите ще бъдат удвоени през идващите пет години , а пенсиите предпазени от инфлация .

Лукашенко предизвести Москва да не нагнетява напрежение , като добави, че неустойчивостта може да се популяризира през границата и да обхване Русия . " Ще избухне по подобен метод, че ще се усети чак до Владивосток ".
 Русия и Беларус спориха против ареста на обвинени наемници
Русия и Беларус спориха против ареста на обвинени наемници

Отношенията сред двете страни се изострят

На власт в продължение на 26 години Лукашенко разчита на евтина съветска сила и други дотации и заеми на стойност милиарди долари , с цел да ускори стопанската система, само че в това време той взе участие и в яростни стопански разногласия с Кремъл , противопоставяйки се на съветските опити за надзор върху икономическите активи на Беларус.

Русия тази година внезапно понижи дотациите си, като съобщи, че Беларус би трябвало да одобри по-тясна икономическа интеграция, в случай че желае да получава съветска сила с внезапни отстъпки. Лукашенко разказа този ход като част от напъните на Москва да покори Беларус .

" Русия се опасява да не ни загуби, тъй като няма други близки съдружници с изключение на нас . И Западът демонстрира все по-голям интерес към нас. "

През цялото си ръководство Лукашенко се стреми да изплаши Кремъл с вероятността да се обърне към Запада . Тактиката работи до известна степен, макар че си завоюва прозвището на Запад като " последният деспот на Европа ".

Този път белоруският водач е изправен пред най-тежкото предизвикателство от опозицията, на фона на умората на обществото от неговото ръководство и пандемията.

Святлана Циханоская , брачна половинка на затворен опозиционен блогър, сплоти раздробени опозиционни групи и притегли десетки хиляди към своите акции. Беларуските управляващи задържаха над 1000 участници в митинги от началото на акцията.

В речта си Лукашенко уточни хипотетични проекти за образуване на " кръвопролитие " в Минск - още веднъж без детайлности - и строго предизвести последователите на опозицията против провеждането на митинги. " Реакцията ще бъде моментална и глобите ще бъдат сурови ", изясни той.
 Съперничка на Лукашенко събра 60-хиляден протест в Минск
Съперничка на Лукашенко събра 60-хиляден протест в Минск

Най-мащабната опозиционна акция за последните 10 година..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР