Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес на среща с

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес на среща с
Коментари Харесай

Лукашенко: Няма да има нови избори

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи през днешния ден на среща с колектива на Минския цех за колесни влекачи (МЗКТ), че в страната няма да бъдат създадени повторни избори за държавен глава, съобщи ТАСС.

 Тихановска изрази подготвеност да стане народен водач на Беларус Виж още

" Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под напън. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко ", цитира думите му формалната организация БелТА.

" Говорите за несправедливи избори и желаете да проведете обективни? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има ".

Лукашенко дойде в предприятието с хеликоптер и беседва с колектива в подтекста на известията за стачка от през днешния ден в огромните фабрики в символ на митинг против оповестената победа на настоящия държавен глава в президентските избори на 9 август и против деянията на принуждение от силите на реда при разпръсване на всеобщите опозиционни манифестации.

Нови стачки се чакат през днешния ден. Вчера стотици хиляди излязоха още веднъж на улицата. Протестът бе избран като един от най-мащабните.

Първият водач на самостоятелна Беларус , който изигра роля в разпадането на Съветския съюз, счита, че позициите на президента Александър Лукашенко са мощно разтърсени от най-силната акция за свалянето му от 26 години, само че че той към момента би могъл да се задържи на власт с поддръжката на Кремъл.

Станислав Шушкевич, 85-годишен остарял конкурент на Лукашенко, сподели през вчерашния ден, че могъщият комшия Русия е дала да се разбере, че към момента поддържа беларуския водач, който е изправен пред вълна от неодобрение поради изказвания за изборни измами и полицейска грубост.

Лукашенко, очевидно поощрен след два телефонни диалога с съветския президент Владимир Путин през уикенда, през вчерашния ден стартира политическа контраатака със личен протест в Минск, отхвърляйки апелите за образуване на нови избори. Въпреки всичко събитието на Лукашенко не можеше да се съпостави с най-големите опозиционни демонстрации. Те възобновиха апелите за неговата оставка, само че макар тяхната карнавална атмосфера, съгласно Шушкевич " не може да се твърди, че ерата Лукашенко завършва ".

" Не считам, че може да се каже такова нещо заради една елементарна причина - Лукашенко служи на Кремъл, тъй като другояче нямаше да може да се задържи на власт. Кремъл го поддържа ", сподели той пред Ройтерс в телефонен диалог от своята вила (дача) в Беларус.

Шушкевич подсети за бързата приветствена депеша на Путин до Лукашенко макар безредиците и двата телефонни диалога сред водачите. Кремъл съобщи, че Москва е подготвена да предложи военна поддръжка, в случай че се наложи.

Русия счита Беларус за жизненоважен директен кулоар за своя нефт и за буфер, защитаващ западния й фланг. Отношенията им се обтегнаха, когато Лукашенко стартира да протака, показвайки очевидна принуда по отношение на натиска на Кремъл за по-дълбока интеграция сред двете страни. Шушкевич обаче дефинира тази опозиция като димна завеса, която прикрива какъв брой проруска в реалност е политиката на Лукашенко.

Шушкевич отхвърли концепцията, че Русия ще изпрати войски в поддръжка на Лукашенко.

" Те не са нужни. Беларус има доста повече бойци на глава от популацията от други страни ", съобщи той.

Москва разполага с други принадлежности, с цел да помогне на Лукашенко, като кредитни линии в поддръжка на кретащата командна стопанска система от руски вид, счита той.

Шушкевич отхвърли разновидността за дворцов прелом, при който вътрешният кръг на Лукашенко да се обърне против него.

" В продължение на 26 години Лукашенко си избираше доста послушни подчинени и доста послушни военни. Плаща им се обилно ", подсети той.

Шушкевич изигра историческа роля в договарянията през 1991 година с съветския президент Борис Елцин, на които бе контрактувано разпускането на Съветския съюз.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц дефинира беларуския президент Александър Лукашенко като деспот , който като държавен глава към този момент не разполага с легитимност и предизвести Москва да не се намесва, с цел да го задържи на власт. Това немският политик съобщи в оповестено през днешния ден изявление за в. " Билд ", представен от Ройтерс и ТАСС.

Беларуси, скандиращи " Върви си! " извършиха центъра на столицата Минск през вчерашния ден в най-голямата протестна демонстрация до момента против това, което съгласно стачкуващите е съпроводено с изборни измами преизбиране преди една седмица на дългогодишния президент.

" Той е ужасяващ деспот и по тази причина са нужни ясни заявления и явен език ", съобщи Шолц в изявление за в. " Билд ".

" Твърдо съм уверен, че този президент (Александър Лукашенко) към този момент не разполага с легитимност, другояче нямаше да работи с сходна свирепост ", сподели вицеканцлерът и добави: " Той няма поддръжката на болшинството от жителите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си ".

" Не одобряваме това, което се случва там. Смятам, че оня, който постъпва по този начин с народа си, е изгубил правото за законно ръководство на страната ", добави Шолц, който е претендент на немските социалдемократи за правоприемник на канцлера Ангела Меркел.

Запитан какво може да се направи, с цел да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори: " Военната интервенция в други страни е изцяло неприемлива и нарушава всички правила, които са открити от интернационалното право ".

Русия съобщи, че ще окаже на Беларус военна поддръжка, в случай че е належащо, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР