Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес, че страната му

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес, че страната му
Коментари Харесай

Лукашенко: Русия принуждаваше Беларус към интеграция

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи през днешния ден, че страната му е " била принуждавана към интеграция " с Русия и акцентира, че същинската интеграция на стопанските системи на двете страни допуска " суверенитет и самостоятелност " за Беларус, съобщи Асошиейтед прес.

" Оставаме ангажирани, както постоянно, с същинската интеграция без да бъдем принуждавани да се интегрираме ", сподели беларуският водач по време на среща с Михаил Мясникович, ръководител на Евразийската икономическа комисия, предава Българска телеграфна агенция.

Изявлението му се случва в миг на възходящо напрежение сред двете прилежащи постсъветски страни. Преговорите за по-тесни стопански връзки забуксуваха. Русия спря доставките на нефт за Беларус, а Лукашенко нееднократно обвиняваше Кремъл, че упорства за обединяване на двете страни. Обединението с Беларус се възприема от мнозина като тактика на съветския президент Владимир Путин за оставане на власт дълго след приключването на мандата му през 2024 година, като стане началник на новата страна, отбелязва АП.

Лукашенко подсети, че Беларус е инициирала " същинска интеграция " сред двете постсъветски страни през 90-те години, когато на власт в Русия бе Борис Елцин, " при опазване на суверенитета и независимостта ". " По това време в никакъв случай не е ставало дума някой да губи суверенитета или независимостта си. При всичките компликации тогава успявахме да намираме решения на комплицираните проблеми ", добави президентът, представен от АП.

Лукашенко, който ръководи Беларус с стоманен пестник повече от две десетилетия и ще се бори за преизбиране тази година, в действителност настояваше за съйзна страна Русия-Беларус през 90-те и се твърди, че е имал аспирации да стане неин водач, отбелязва организацията. През 1997 година Русия и Беларус подписаха съюзен контракт, който планува тесни връзки, само че не и сформирането на единна страна. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР