Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши ЕС, че ако разшири

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши ЕС, че ако разшири
Коментари Харесай

Лукашенко плаши да спре транзита на газ за ЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши Европейски Съюз, че в случай че разшири глобите против страната му, ще спре преноса на газ за европейците през транснационалния газопровод " Ямал - Европа ". Лукашенко насочи тази опасност по време на съвещание на държавното управление в Минск, предава ТАСС.

" Ние отопляваме Европа, те пък от горната страна на това ни заплашват, че ще затворят границата. Ами в случай че ние прекъснем природния газ за натам? Затова бих предложил на управлението на Полша, на литовците и другите, дето нямат глави, да мислят, преди да приказват ", сподели Лукашенко , представен от националната организация БелТА.

Той означи, че страната му може да отговори твърдо на нови европейски санкционни пакети, като спре директните транспорти.

" Ами в случай че спрем преноса през Беларус? През Украйна (той) няма да мине, там съветската граница е затворена, през Балтика няма пътища. Ако затворим (комуникациите) за поляците и да вземем за пример за германците, какво ще стане тогава? Защитавайки своята самостоятелност и суверенитет, не трябва да се стопираме пред нищо ", съобщи Лукашенко във връзка проектите на Варшава да затвори границата с Беларус.

Заради изказването на беларуския водач, че Минск може да спре преноса на газ за Европейски Съюз по тръбопровода " Ямал - Европа ", цената на газа в Стария свят скочи с 1,9 %, само че след това се върна на предходните равнища, добавя ТАСС, като се базира на борсата Ай Си И.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР