Президентът на Беларус Александър Лукашенко вероятно е успял да отклони

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко вероятно е успял да отклони
Коментари Харесай

Институтът за изследване на войната: Лукашенко е успял да отклони опитите на Путин да въвлече Беларус във войната

Президентът на Беларус Александър Лукашенко евентуално е съумял да отклони опитите на Владимир Путин да принуди Беларус към спомагателни отстъпки в посока на руско-беларуска интеграция по време на среща им в Минск в понеделник. Това считат специалисти от Института за проучване на войната (ISW) във Вашингтон.

В последния си отчет за развиването на спора в Украйна те разясняват обществените изяви в понеделник на Путин и Лукашенко, в които двамата държавни водачи се въздържаха от обществено разискване на съветската инвазия в Украйна, отбелязвайки, че Беларус към момента е изправена пред опасност от Запада. Путин разгласи от Минск, че може да намерения за образование на екипажи на беларуската бойна авиация за потребление на „ муниции със специфични бойни глави “ заради „ изострящата се “ обстановка по външните граници на съюзната страна. Новината от 19 декември е заявката, че Русия ще достави на Беларус ПВО-комплекси С-400 и „ Искандер “.

Анализаторите напомнят и по-стари мнения на Лукашенко, който употребява реториката за потребност от отбрана на беларуските граници против Запада и НАТО в опит да избегне присъединяване във военния спор сред Кремъл и Украйна.

ISW продължава да считат, че присъединяване на Беларус във войната на Путин против Украйна остава малко евентуално. Експертите се базират на обстоятелството, че най-вероятно Путин е приел тезите на Лукашенко, без да реализира някаква смяна в тях, което индиректно поддържа тази оценка на Иниститута.

Кремъл също се опита да прикрие евентуалните първични планове на Путин да окаже напън върху Лукашенко за спомагателни отстъпки във връзка с интеграцията с Руската федерация. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Путин не е отишъл в Беларус, с цел да убеждава Лукашенко да се причисли към войната. По думите му сходни спекулации са неоснователни и „ глупави “. Припомняме, че по същия метод безапелационно отхвърли и желанието на Путин да нахлуе в Украйна дни преди началото на войната. А това слага под подозрение до каква степен откровени са изказванията на представителите на Кремъл и дали отричането на сходни планове от страна на Русия не е по-скоро опит да се прикрие желанието на Путин да въвлече Лукашенко в спора с Украйна и очевидния крах на начинанието на съветския президент.

В отчета си за хода на войната в Украйна ISW обръща внимание на позицията на Игор Гиркин, някогашен съветски боен пълководец и ослепителен сериозен глас в съветското осведомително пространство. Гиркин насочва остра рецензия за цялостното показване на съветската войска във войната, аргументирайки се с неуспеха на Русия да се отбрани против украинските контраофанзиви, събитията, довели до тези неуспехи, както и неспособността на съветското управление и медиите да се оправят със обстановките и решението им да се съсредоточат върху „ подправената действителност “. Гиркин предвижда още, че съветските сили ще би трябвало да правят отстъпка и други обитаеми места и даже цели области на Украйна, защото няма да могат да се защитят против възможна зимна контраатака.

Крайно песимистичните прогнози на самия Гиркин до този миг се оказаха изненадващо точни, в това число неговите рецензии за неуспеха за готовност на доброволци през май, за непропорционално високата съветска цена за завладяването на Лисичанск през юли, и за продължаващата накърнимост на съветските логистични линии откъм HIMARS удари.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР