Президентът на Беларус Александър Лукашенко се завърна вчера вечерта в

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко се завърна вчера вечерта в
Коментари Харесай

Близо 200 000 души протестираха в Минск срещу Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко се завърна през вчерашния ден вечерта в резиденцията си в Минск - Двореца на независимостта - откакто малко по-рано част от протестиращите в столицата към 200 000 души се упъти за малко към президентския замък, само че не стигна до такава степен.

Кореспондент на Ройтерс заяви, че множеството е скандирало " Страхливец! ", откакто над главите им прелетял хеликоптер, който преди този момент изхвърчал от резиденцията на Лукашенко. Походът в тази посока е бил блокиран от тежковъоръжени спецчасти на милицията.

ТАСС оповестява от Минск, че Лукашенко е дошъл с хеликоптер в двореца си, а на видеозапис, публикуван от пресслужбата му се вижда, че слиза от машината облечен в бронежилетка и въоръжен с автомат " Калашников ", само че без пълнител. От записа се чува по какъв начин Лукашенко пита защитата: " Никой не остана там, нали? "

Протестиращите в Минск са се пробвали довечера да щурмуват резиденцията на Александър Лукашенко, настояват от прессекретариата на беларуския президент. Ръководителката му Наталия Ейсмонт обаче счита, че не им е достигнала храброст и по тази причина се обърнали и побегнали, съобщи ТАСС.

" Както даде обещание, президентът на никое място не е бягал, както и да се пробват да го настояват избрани блогъри. Децата му също бяха в двореца, а той работи от там и сега ", декларирала Ейсмонт.

От службата ѝ разпространиха видеозапис от борда на президентския хеликоптер, на който се чува по какъв начин Лукашенко назовава протестиращите " мишки ", тъй като се били разбягали точно като такива, когато съзряли кордона на спецчастите на милицията към Двореца на независимостта.

По-късно организация Белта заяви, че Лукашенко отишъл персонално при милиционерския кордон и благодарил на спецмилиционерите, а те му отвърнали, че ще бъдат с него до дъно.

Командването на беларуската войска предизвести по-рано през днешния ден, че военните ще се намесят, в случай че " фашисти " посегнат на някой от паметниците на героите от Втората международна война.

Русия нападна директно беларуската опозиционерка Светлана Тихановска, която от Литва поддържа ентусиазма на протестиращите в Минск. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи през днешния ден, че под диктовка от Запад Тихановска се пробва да предизвика кръвопролития, тъй като не ѝ харесвало, че обстановката в Беларус последователно се нормализирала. Това не се нравело на някои, които желали в Беларус да се повтори украинският сюжет.

По-рано през днешния ден Тихановска прикани протестиращите да продължат с дейностите си, с цел да защитят правата си.

Повече 35 000 души са се присъединили в жива верига от катедралния площад в литовската столица Вилнюс до границата на Беларус в символ на взаимност с протестиращите съперници на Лукашенко. Живата верига е дълга 34 километра. В акцията в поддръжка на беларуската съпротива от съображения за сигурност не се е присъединила лидерката Светлана Тихановска, която е в Литва. Веригата стига до същия граничен пункт, където през 1991 година имаше репресии от страна на руските управляващи при оповестяването на независимостта на Литва. На 23 август преди 31 години милиони литовци, латвийци и естонци образуваха жива верига през териториите на трите тогава още част от Съветския съюз балтийски републики, с цел да заявяват волята си за отцепването им от него.

На същата дата през 1939 година е подписан пактът " Молотов-Рибентроп " за ненападение сред Съюз на съветските социалистически републики и Третия Райх. С това Сталин и Хитлер си дефинират територии и сфери на въздействие в Източна Европа.

По-рано през вчерашния ден Лукашенко още веднъж съобщи, че демонстрациите се провеждат от чужбина и повтори заканите си, че НАТО струпва военна мощ по границата на Беларус - изказване, което Алиансът изрично опроверга:

" Силите на НАТО доближават. Ситуацията, от тяхна позиция, е нестабилна вътре в страната и те прибегнаха до дейни интервенции. Разположили са военни и самолети f-16 на 15-20 минути от границата ни, тъй че бях задължен да повиша бойната подготвеност на армията ".

Масовите митинги започнаха в Беларус тъкмо преди две седмици - след президентските избори, които Лукашенко завоюва с над 80%, а Тихановска получи едвам 10%. Опозицията не признава тези резултати и упорства за повторни избори, които да бъдат почтени и свободни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи в телевизионно изявление какво би направил, в случай че беше на мястото на Лукашенко:

" Ако съм сигурен в себе съм, убеден че аз съм изборът на народа, на хората, тогава мога да успокоя всички. Определено по тази причина бих споделил: " След месец - нови избори. Аз ще се явя, да се яви и който различен желае " ще поканя интернационалните наблюдаващи от всевъзможни страни - германци и украинци, руснаци и американци, французи. И бих споделил на беларуския народ: " Моля, изберете който желаете ". Убеден съм че тогава резултатът ще е неоспорим и всичко ще е умерено, без кръв, почтено и историческо! ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР