Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова да се защити независимостта

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова да се защити независимостта
Коментари Харесай

Лукашенко отхвърли идеята за нови избори: 80% вот не може да е фалшив

Президентът на Беларус Александър Лукашенко прикани да се отбрани независимостта на страната в тирада пред негови последователи в Минск, съобщи Франс прес.
Още по тематиката
" Драги другари, повиках ви тук не с цел да ме защитавате, а тъй като за пръв път от четвърт век можете да отбраните своята страна и нейната самостоятелност ", сподели той под овациите на хилядите присъстващи.

65-годишният президент отхвърли настояването на опозицията за нови избори след вота на 9 август, който публично завоюва, само че съгласно критици резултатите са били фалшифицирани.

" Ако създадем това, няма да му се види краят. Изборите се състояха, няма по какъв начин фалшифицирани резултати да са повече от 80 % от гласовете ", съобщи Лукашенко, имайки поради формалните резултати, съгласно които той печели изборите с малко над 80 на 100.

Президентът разкритикува правения съгласно него опит на Беларус да бъде наложено " държавно управление от чужбина ".

От предходната неделя десетки хиляди протестиращи оспорват преизбирането на Лукашенко, което съгласно тях е станало с измами.

Преди митинга последователи на Лукашенко скандираха прякора му " Батка " (баща) и " Няма да има Майдан ", имайки поради месеците на митинги в Украйна през 2013-1014 година, които смъкнаха от власт тогавашния проруски президент Виктор Янукович, отбелязва Асошиейтед прес.

И през днешния ден десетки хиляди души в Минск участваха в " Шествие на свободата " против преизбирането на Лукашенко, съобщи Франс прес. пристигна на власт през 1994 година

 Президентът на Беларус Александър Лукашенко прави знака на успеха пред свои поддръжници по време на протест на Площада на независимостта в Минск, 16 август
Президентът на Беларус Александър Лукашенко прави знака на успеха пред свои поддръжници по време на протест на Площада на независимостта в Минск, 16 август
Снимка: AP/БТА

" Върви си! ", скандираха протестиращите по адрес на президента, който пристигна на власт през 1994 година и е изправен пред най-масовите митинги от този момент.

Междувременно стотици хора в град Гомел уважиха паметта на млад мъж, който беше задържан при демонстрациите против Лукашенко и след това умря в болница, съобщи ДПА.

 Путин и Лукашенко се схванаха Виж още

Хората поставиха цветя и възпламениха свещи, а на фотоси на 25-годишния мъж бяха закачени балони.

Според майката на страдалия от сърдечно заболяване мъж за гибелта му е отговорна полицията. Той бил арестуван на 9 август до момента в който отивал да се види с приятелката си и умрял до момента в който бил под полицейски арест в болничното заведение.

Полицията удостовери гибелта му едвам в сряда и съобщи, че повода за гибелта се проверява.

Прояви на взаимност с беларуския народ се състояха през вчерашния ден в Прага и Братислава. Демонстрантите в чешката столица носеха бели знамена с алена линия по средата (стария държавен байрак на Беларус) и транспаранти с апели срещу насилието и беларуския президент.

На централен площад в столицата на Словакия през вчерашния ден също се състоя протест в поддръжка на беларуския народ. Сред ораторите бяха министърът на околната среда Ян Будай, който е един от водачите на " Нежната гражданска война " през ноември 1989 година, и депутатката от ръководещата партия " Обикновени хора и самостоятелни персони " Моника Козелова.

Посланикът на Беларус в Братислава Игор Лешченя изрази поддръжка за мирните демонстрации в родината си. Във видеоклип на платформата " Наша равнища " той съобщи, че е шокиран от разказите за изтезания и побоища против беларуски жители.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР