Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че отказва да се

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че отказва да се
Коментари Харесай

Лукашенко обяви кога ще сдаде властта

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разгласи, че отхвърля да се отдръпна от властта под напън, само че е подготвен да съобщи своите компетенции откакто в страната бъде призната нова конституция, съобщи ТАСС.

„ Нужна ни е нова конституция. Предложиха ми два разновидността, само че ги отхвърлих, тъй като не носят задоволително смяна. Нужна е още работа. Промените ще бъдат подложени на референдум и по-късно ще предам пълномощията си, само че не и под напън от улицата “, разяснява Лукашенко по време на среща със стачкуващи служащи от Минския цех за колесни трактори (МЗКТ).

Той добави, че рано или късно ще се отдръпна от поста си. „ И аз ще си потегли - след година или две. Но не и с тази конституция, тъй като това значи щета за страната и от това най-вече се багра “, добави Лукашенко, който от 26 години ръководи съвсем еднолично Беларус.

Видео, публикувано в обществените мрежи демонстрира по какъв начин Лукашенко ненадейно прекъсва речта си в завода МЗКТ, когато група стачкуващи служащи стартира да скандират " Върви си! ". Това е постоянно употребен девиз от протестиращите след президентските избори, на които Лукашенко завоюва шести следващ мандат. Хиляди протестиращи се насочиха към завода, където Лукашенко бе откаран с хеликоптер, с цел да приказва пред стачкуващите служащи, заяви Ройтерс.

Според окончателните резултати, оповестени от беларуската ЦИК, Лукашенко печели шести следващ мандат с 80% поддръжка на изборите преди седмица. Но десетки хиляди протестиращи излязоха на улиците в редица градове в страната с апел той да се отдръпна, защото имат вяра, че изборите са били манипулирани. Протестиращите бяха посрещнати с гневна експанзия от страна на службите за битка с безредиците, като най-малко за двама души се знае, че са умряли, а хиляди – арестувани. В обществените мрежи бяха споделени доста клипове на хора, против които е упражнявано необмислено принуждение от страна на правоохранителните органи. Въпреки потапянето на митингите в кръв, в столицата Минск нощес се организира следващият всеобщ митинг, като съгласно някои оценки на него са участвали 200 000 души, което го прави най-многолюдния до момента. В същото време от Кремъл обявиха, че са подготвени да изпратят военна помощ, в случай че е належащо.

Междувременно опозиционният водач Светлана Тихановска прикани във видеообръщение от Литва за основаване на юридически механизъм за нови и почтени президентски избори.

" Готова съм да поема отговорност и да извършвам ролята на народен водач през този интервал ", съобщи тя.

37-годишнатаТихановска, някогашна учителка по британски, се кандидатира за презиентските избори, откакто брачният партньор й Сергей Тихановски, деятел и блогър, който се надяваше да се изправи против Лукашенко, бе вкаран в пандиза преди вота. След изборите тя избяга в Литва на фона на полицейските репресии в Беларус, означи Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР