Президентът на Беларус Александър Лукашенко не смята да дели властта

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко не смята да дели властта
Коментари Харесай

Руски медии пишат за бъдещето на Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко не счита да дели властта си с никого. Никой не чака от започващото през днешния ден Общобеларуско национално заседание пробиви, ориентирани към конституционна промяна, каквато даде обещание водачът на страната, написа съветският в. "Комерсант ".

Според медиите в Беларус 2700 делегати ще обсъдят социално-икономическото и обществено-политическото развиване на страната. Пьотър Петровски от пропрезидентското публично придвижване "Белая Рус " обаче предвижда пред вестника, че форумът ще създаде и "стратегия за смяна на конституцията ", а в края на годината или през януари 2022 година ще има референдум по главния закон. "Ще бъдат подсилени парламентарната институция и партийното строителство ", твърди той.

Юрий Воскресенски, който ще взе участие в събранието, счита, че там ще започва освен конституционна промяна, само че и смяна в политическия пейзаж на Беларус. Според общественика Андрей Дмитриев обаче главната задача на форума е да стане "втора инаугурация на Лукашенко ", демонстрирайки публично утвърждение за "насилието и узаконяването на беззаконието " в страната.

"След преизбирането на Лукашенко през август Москва го поддържаше и финансово, и политически на фона на всеобщите митинги в Беларус. Но и Кремъл, и съветското външно министерство отправяха сигнали, че чакат от беларуския президент промяна на конституцията. Самият Лукашенко увери, че тя ще преразпредели пълномощията сред президента и другите клонове на властта, и че е податлив да организира предварителни президентски избори ", припомня "Комерсант ". "Протестите към този момент са потиснати със сурови репресии и Лукашенко се усеща надалеч по-уверено. Заради това той надали ще отстъпи в този момент ", споделя московският наблюдаващ Артьом Шрайбман. За да се задържи устойчиво на власт обаче, беларуският водач има потребност от средства и "главният въпрос е дали ще може да продаде бездействието си на Москва за пари ", прибавя той.

Руският щемпел цитира известие на Кремъл, че в края на месеца Лукашенко ще посети федерацията за среща с президента Владимир Путин. Според източници на "Комерсант " беларуският водач ще договаря за заем от Москва в размер на над 3 милиарда $.

На среща с лекари Лукашенко посочи, че Общобеларуското национално заседание "няма да взема конституционни решения ". По думите му въпросът за преобразяване на събранието в парламентарен орган още не е решен, написа "Свободная преса ".

Максимална поддръжка за Лукашенко показва пред вестника лидерът на съветските комунисти Генадий Зюганов, който ще взе участие в беларуския конгрес с видеообръщение. "Беларус показва най-хубавите резултати в постсъветското пространство. Там няма олигархия, няма проведена престъпност. Републиката е запазила напълно машиностроителния си комплекс, развива ултрамодерна електроника, гради взаимни предприятия с Русия и Китай и ние, комунистите, интензивно поддържаме този курс ", декларира съветският политик.

"Лидерите на беларуските митинги Светлана Тихановска и Павел Латушко разгласиха проекти, водещи към победа - всеки поотделно, само че в границите на обща тактика. Засега те нямат желание да се върнат в страната, с цел да засилват митингите, и разчитат на напън извън ", написа "Независимая газета ".

Всекидневникът помества детайлности от двата проекта. Латушко се надява да вземем за пример, в случай че Лукашенко не извърши изискванията на опозицията за предаване на властта, режимът му да бъде приет за терористичен. Освен това разчита държавни чиновници и бойци от силовите структури да минат на страната на народа, което би принудило властта да договаря с демократичните сили.

Светлана Тихановска възнамерява за март нова вълна от улична интензивност в Беларус, през април съгласно нея последователите на режима ще спрат да поддържат Лукашенко, а през май ще стартира разговор с властта. Стратегията й планува беларуският водач да седне на масата за договаряния, заставен от интернационалните си сътрудници, в това число Европейски Съюз, Съединени американски щати, Русия. Основно изискване за договаряния ще е режимът да освободи политзатворниците в страната. Следват президентски и парламентарни избори под интернационално наблюдаване и създаване на нова демократична Беларус.

"Експертната общественост прави оценка позитивно самия факт, че съперниците на Лукашенко имат към този момент някаква тактика. Аналитиците обаче имат огромни подозрения, що се отнася до нейното наличие и нейната изпълнимост, показва "Независимая газета ". "Никоя гражданска война в света не е била предсказана от никого, да не приказваме за обмисляне ", припомня беларуският политолог Валерий Карбалевич. Той стимулира подозренията си по-специално с "масовата политическа емиграция на най-активните и непримирими съперници на Лукашенко от Беларус ". А съгласно локалния опозиционер Андрей Егоров календарният график, прибавен към тактиката, е напряко неуместен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР