Президентът на Беларус Александър Лукашенко е уволнил двама дипломати заради

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко е уволнил двама дипломати заради
Коментари Харесай

Лукашенко уволни дипломати заради подкрепата им за демонстрациите

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е уволнил двама дипломати поради поддръжката им за демонстрациите на опозицията в страната и е върнал вкъщи посланика в Латвия, заяви през днешния ден формалната организация БЕЛТА, представена от Франс прес.

Преизбирането на Лукашенко през август за шести мандат, публично с 80 % от гласовете, провокира невиждано протестно придвижване в Беларус и жестоки полицейски репресии, в които има трима починали и десетки ранени.

Павел Латушко, някогашен министър на културата и някогашен посланик във Франция и Испания, станал значима опозиционна фигура, беше отзован през вчерашния ден с декрет на Лукашенко, съгласно БЕЛТА. Другият упоменат някогашен посланик е някогашният дипломат в Словакия Игор Лехченя, който сподели, че е шокиран от разказите за изтезания и побоища на стачкуващи. Той беше отзован преди месец.

Според указите, подписани от Лукашенко, двамата мъже са лишени от дипломатическия си сан "заради дейности, злепоставящи държавната работа ".

Беларуският държавен глава, който е на власт от 1994 година, върна и посланика в Латвия Василий Маркович поради "лошото осъществяване " на отговорностите му, заяви БЕЛТА.

Трите балтийски страни - Естония, Латвия и Литва, са измежду страните, които са най-активни против Лукашенко. Миналия месец те включиха в черни описи Лукашенко и 29 висши чиновници на режима поради ролята им в хипотетичните изборни измами и репресиите против стачкуващи.

Европейският съюз, който не призна резултатите от изборите, също се готви да наложи наказания на високопоставени длъжностни лица от беларуския режим, съгласно ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР