Президентът на баскетболния Левски Константин Папазов присъства на церемонията -

...
Президентът на баскетболния Левски Константин Папазов присъства на церемонията -
Коментари Харесай

Тити Папазов пред Sportal.bg: В Гърция Везенков е Господ

Президентът на баскетболния Левски Константин Папазов участва на церемонията - " Баскетболист на годината ", където суперзвездата на българския баскетбол и Олимпиакос Александър Везенков още веднъж сграбчи наградата за №1. Папазов отдели от времето си, с цел да застане пред камерата на Sportal.bg и да разкрие по какъв начин Спортист №1 на България за миналата година съумява да поддържа това високо равнище толкоз дълго време, както и да показа детайлности към шампионата за Купата на България, който ще се организира идната седмица в София. 

- Станахме очевидци на една блестяща гала с някогашни, сегашни и бъдещи баскетболни звезди. Има ли обаче конкуренция Александър Везенков, който видяхме, че последните години е безспорен №1? 
- Той съвсем няма конкуренция в Европа, господства през този сезон. Трябва да се гордеем. Това не се знае по кое време отново ще се случи. Моята прогноза е, че той следващата година ще бъде в НБА и няма да стане най-хубавият баскетболист в Евролигата. Пожелавам му един ден, когато отиде в НБА да бъде като множеството европейци, които играят там, тъй като те демонстрираха, че европейският баскетбол е на извънредно високо равнище. Той няма този атлетизъм, само че има ужасно доста мозък. Обрадович споделя за него, че това е най-интелигентният баскетболист, който е виждал.

- Как съумява да бъде толкоз непрекъснат в изявите си? 
- С доста труд. Постига го с това, че е човек на 27 години и към момента слуша като малко дете суперкритичния си татко. Човек би трябвало да има голямо почитание към своите родители по принцип до края на живота си. Не знам какво би трябвало да се случи, с цел да може татко му да бъде удовлетворен. На всяко нещо намира минус. Мога да настоявам, че надали има баскетболист, който да тренира толкоз, колкото него. Никой не може да тренира повече от него в света. Аз такова знамение не съм виждал, такава „ жадност “ и такава отговорност – да тренираш, да тренираш, да се развиваш. Не знам до каква степен може да стигне това. Много неизменност и изключителна работа. Това е „ болест “ от татко му и от майка му. Разбира се, от неговия нрав и от това, че той е повярвал, че това е пътят.

- Често си на мачове на Везенков от Евролигата, имаш наблюдения по какъв начин гледат в Гърция на него. Той е супервзезда там. 
- В Гърция той е Господ. Везенков е един от дребното хора, които на такова високо равнище и няма грам нарцисизъм. Няма късмет да има свободен играч и той да не е подал топката. Той изпитва наслаждение от паса, от основаването на условия за своите съотборници, по тази причина неговите точки колкото и да са, те не се виждат. Те са даденост, тъй като той си чака своя миг и е високопроцентов нападател. Той е магнитът на събиране на всички части от пъзела в Олимпиакос. Никой не е знаел, че може да стане толкоз скъп. Сега, когато те си го отгледаха и си го сътвориха, най-вероятно машината оттатък океана ще го отмъкне. Ако са малко 25-30 милиона, в този момент ще станат 40-45. Те ще желаят да имат най-хубавия състезател в Евролигата. Това ще бъде заслужена премия. Трябва да се гордеем, че той е българин и би трябвало да използваме него за образец към всички млади. Да видят, че фантазията може да стане действителност. Да, тя минава през доста съвпадения и доста неща, които се случват, само че минава най-вече през изключителна работа.

- Какво е чувството слушайки виковете „ Саша Везенков “ в залата на Олимпиакос? 
- Изключително чувство. Ние не можем да осъзнаем какво притежаваме, каква горделивост за нацията е и какъв брой може да бъде потребен, за „ експлоатираме “ неговото име в положителния смисъл на думата, несъмнено. Неговото име би трябвало да бъде оптимално капитализирано за положителното на българския баскетбол. Освен това, огромните звезди са малко темерути. А той, невероятна усмивка, постоянно предан. На 27 години той е едно дете. 

Цялото изявление с Константин Папазов, вижте в нашето видео!

Снимки: Борислав Цветанов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР