Президентът на Българската ММА федерация Станислав Недков - Стъки отговори

...
Президентът на Българската ММА федерация Станислав Недков - Стъки отговори
Коментари Харесай

Станислав Недков-Стъки: Международната ММА федерация дава нашата за пример

Президентът на Българската ММА федерация Станислав Недков - Стъки отговори на въпросите на NOVSPORT по случай 10 години от лицензирането й. Недков награди със специфичен плакет някогашния състезателен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Красен Кралев за неговото положително отношение към ММА през годините.

- Г-н Недков навършват се 10 години от издаването на лиценза на ММА федерацията. Каква е вашата равносметка?  

Да, в края на 2023 година, БФ ММА навърши 10 години от своето основаване. Равносметката, която дружно с сътрудниците направихме за този интервал демонстрира, че е свършена голяма по размер работа, както по узаконяването на цялата конструкция, по този начин и по въвеждането на ред и правила, по които да се развива пълноценно нашия спорт в чисто спортно-технически проект. През 2013 година учредихме БФММА със 7 клуба, през днешния ден към този момент нашите членове са 30. Обединихме всички юридически регистрирани клубове в страната, работещи с деца в разнообразни възрасти- от подрастващи в ранна детска възраст до по-големи възрастови групи. Започнахме да работим в няколко посоки-не единствено като спорт за високи достижения, само че и като опция за всеобщ спорт. Водени от Закона за физическото образование и спорта, изготвихме Наредби, Правилници, Кодекси и други нормативни документи, които да вкарат ред в хаоса и безпорядъка, в който се губеха. Придобихме участие в Международната ММА федерация IMMAF, което от своя страна даде правото на наши състезатели да вземат участие на европейски и международни шампионати. Това докара до повсеместност в нашите клубове и накара хиляди младежи да мечтаят за присъединяване на огромен състезателен конгрес. Успяхме да включим проучването на ММА в образователната стратегия на Национална спортна академия и към този момент имаме първите дипломирани треньори по ММА, които могат да упражняват своята специалност на всички места където пожелаят по света. Щастлив съм, че с Божията помощ успяхме да реализираме тези и още доста други триумфи, с което да извърша на 100% заложеното от мен в управническата ми стратегия за първите 10 години на БФММА. Най-добрата оценка за моята работа я дадоха нашите членове, които в средата на 2023 ме преизбраха, като ръководител за нов трети мандат с цялостно единогласие.

Как се стигна до лицензирането ви през 2014 година?

През 2013 към момента бях настоящ войник в най-голямата ММА организация в света - UFC. Тогава нямаше федерация, нямаше спонсори, нямаше кой да заплаща за лагери, екипировка, треньорски щаб и така нататък, Всички тези провокации и потребности посрещах със лични средства. Срещите ми със спортисти от други страни посочваха, че с цел да се развива сполучливо и на международно равнище една федерация, тя би трябвало да бъде подкрепена от страната. Само персонален възторг не е задоволителен. Нужен беше официялен лиценз и поддръжка от страна на страната. Като деен състезател, осъзнавайки всички компликации, които изпитват състезателите, взех решение да направя опит за обединяване на ММА обществеността по това време, да учредим спортна организация и да аплайваме за лиценз в Министерство на младежта и спорта. Моят спортен път по това време към този момент беше към своя край, само че можех да предам опита си на по-младите състезатели.но този лиценз щеше да открие огромни благоприятни условия за младите бойци, които вървяха по моите стъпки и щеше даде вероятност за развиване на генерации млади българи след нас. Слава Богу, че успяхме. Благодаря на всички, които през 2013 повярваха в мен и моята визия по какъв начин би трябвало да наподобява и да се развива нашия обичан спорт. Благодаря им, че към този момент повече от 10 години не стопират поддържат моите на моменти свръх амбициозни хрумвания. Създадохме страхотна машина и мощен екипен дух, които и отсега нататък ще ни водят към нови спортни върхове.  

-Какви са най-големите триумфи с които се гордеете?  

Не обичам думата “горд ”, тъй като гордостта е грях. Всичко каквото реализираме се случва с Божията помощ и снизхождение. Към изброеното дотук, би трябвало да прибавим 510-те медала извоювани от състезателите на БФММА от международни, европейски и балкански шампионати, от 2015 година непроменяемо сме екипен първенец на Балканите, всяка година имаме най-малко един международен и европейски първенец. Само през календарната 2023 година нашите бойци съумяха да извоюват 10 медала от международно състезание, включително и международната купа на Мартин Петков от Световното състезание за кадети до 16 години в Абу Даби, ОАЕ. Успяхме да проведем по ослепителен метод семейството на две огромни шампионати в България - Европейско състезание за мъже и дами през 2017 година, на което успяхме да извоюваме и отборната купа сред 32 страни участнички. Както и домакинство на Световно състезание за момчета, кадети и юноши в един доста сложен интервал в разгара на коронавирус рецесията през лятото на 2021, на което спечелихме 7 медала и да се класираме измежду най-хубавите в света в отборното класиране. Въпреки всички тези огромни спортни триумфи, мисля, че най-големият триумф на БФММА е, че успяхме да спасим от улицата и пороците хиляди деца и младежи, да ги вкараме в спортната зала, да ги научим на родолюбие, усърдие и неизменност, както и, че със своите умения би трябвало да бъдат в услуга на обществото. 

Популярен ли е вашият спорт и какво вършиме, с цел да привлечете нови състезатели?

Фактът, че всяка година нашите членове се усилват и състезателите на проведените от нас шампионати и шампионати стават от ден на ден и повече, приказва за известността и възходящият интерес към ММА. Само преди няколко дни в Благоевград организирахме Държавно състезание и подготовка за идните интернационалните надпревари през годината. Имахме рекорден брой участници и извънредно оспорвани борби, които изправяха неведнъж на крайници препълнената зала “Скаптопара ”. Имаме направена 4-годишна тактика за развиване на ММА, по която се работи към този момент втора година и резултатите към днешна дата демонстрират, че наклонността е позитивна.

Какви са най-големите проблеми, които би трябвало да решавате?  

Едва ли ще изненадам някого, като кажа, че парите за спорт и просвета в никакъв случай не стигат. Само 0.09% от Брутният вътрешен продукт отделя страната ни за спорт, което ни подрежда на последно място в Европейски Съюз. Недостатъчното финансиране води до неспособност огромна част от федерациите и клубовете да изпълнят заложените в годишните си планове действия, което демотивира треньори и състезатели. През втория мандат на министър Кралев се направи доста във връзка с модернизирането на спортната инфраструктура и построяването на нови подготвителни зали. Мисля си обаче, че е извънредно време законодателната власт да намерения върху въвеждането на данъчни облекчения за компании подпомагащи българския спорт. Това ще облекчи натоварването върху бюджета и ще даде предвидимост и спомагателен подтик на спорта.  

Как работите с интернационалните структури и сходни федерации в чужбина?  

Често БФММА е давана за образец измежду 120-те национални федерации членуващи в Международната ММА федерация (IMMAF). Двете огромни шампионати, на които бяхме домакини през 2017 и 2021 година и до през днешния ден са пример, който всеки хазаин би трябвало да следва. Финансовата дисциплинираност и неналичието на стотинка обвързване, също е едно от достиженията на управлението на БФММА, които постоянно разясняваме с сътрудниците от IMMAF.

 За 10 години работихте с много министри на спорта, каква е вашата оценка за тях?  

Съвсем искрено мога да кажа, че най-подготвен и най-полезен на българския спорт от всички министри през годините беше Красен Кралев. И това апропо не е по никакъв начин инцидентно. Той е човек с дълготраен управнически опит, като президент на футболен клуб, управлявал е огромен личен бизнес, идва от спортните среди, като народен рекордьор в леката атлетика и тн. Биографията и качествата приказват за експертизата на Красен Кралев, а резултатите от неговото ръководство го вършат най-успешния състезателен министър на прехода.

- Какво бихте поискали на състезателите, треньорите и деятелите във вашия спорт?  

Пожелавам на всички сътрудници в никакъв случай да не губят пламъка и пристрастеността си в работата си с децата и младежите. Колкото и да е мъчно от време на време, би трябвало постоянно да помним, че това, което вършим е инвестиция в бъдещето на България. Нека бъдем единни и с общи старания да продължим да радваме с триумфите си българския народ.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР