Президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев е

...
Президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев е
Коментари Харесай

Георги Аврамчев: Нашите състезатели са сринати без вина

Президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев е обезпокоен за националните състезатели по плуване след позитивните проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Според него целият скандал ще се отрази доста отрицателно на тима, който се готви за Олимпийските игри в Токио по-късно през лятото.

“Болка ми е, тъй като дадохме опция на забравени хора да излязат като скелети от дрешника. Нашите състезатели са сринати без да имат никаква виновност, а очакване от тях след 5 месеца да имат мощни резултати. Как от най-успешната федерация станахме най-лошата федерация. Вече не чета медии, тъй като всички знаещи и незнаещи започнаха да се упражняват върху нас. Преди една седмица какво приказваха – отворете последното изявление да Йосиф. Той се отхвърли от Швейцария, с цел да плува при този треньор, да се готви при този лекар. Как плувците да мечтаят”, разяснява Аврамчев н апресконференция в Пресклуб “България”.

“Само преди по-малко от месец в тази зала със същите тези хора ние изпратихме 2020 година като една от най-успешните за българското плуване. С хиляди върхове, с три покрити “А” норматива за присъединяване на Олимпийските игри, с няколко покрити “Б” норматива, всичко беше цветя и рози. Всички чакахме да пристигна Олимпиадата и да имаме почтено показване на българските плувци. За пет дни от най-хубавата федерация, от спорта с най-голяма развиване, с медали от европейски и международно състезание, всичките тези хора станахме злодеи, хора, които биха разрешили да дават неразрешени стимуланти на свои състезатели. Как се стигна до това? Всички хора, които ни укоряват, от миналато, къде бяха те до момента? Моят тил е необятен – аз мога да си отида и през днешния ден.

Фактологията е следната – за година и половина от 200 или 150 дадени проби, всички са отрициталени. Имаме три позитивни проби и това е проблем.

Хората, които дават отговор за витамините, в никакъв случай не са давали и в никакъв случай няма да дават неразрешени стимуланти. Аз имам вяра на нашите плувци, само че имам вяра и на доктора, и треньора. Няма началник, лекар или треньор, който да върви против състезателите.

Проведохме диалог с момчетата, тъй като те започнаха да търсят виновността в нас. Започнахме да си приказваме посредством вас, медиите. Не може състезатели и плувци на българския народен тим да приказват през медиите със своя треньор, своя лекар и с нас като ръководители. Нещата се изкривяват. Никога не сме си гозволявали да даваме неразрешени средства. Никога тези момчета не са взимали този анабол, само че фактът е различен – има три позитивни проби.

Извикахме през вчерашния ден състезателите на диалог, тъй като на мен ми е обидно да си приказваме през медиите. Максимално се опитахме да им разбираем по какъв начин са нещата. За страдание тези момчета са “изгорели”. От федерацията ще опитаме да разберем от кое място идват нещата, с цел да бъдат оневинени или наказването да бъде по-малко. Няма федерация, която да върви против своите състезатели. Вярвам на тези момчета и нямам доверие, че те съзнателно са тръгнали против федерацията. Може би от шока, само че желая да разберете, че нашият потрес е не по-малък.

В един миг пущам тв приемника и ме изкарват най-големия манипулатор, лъжец и така нататък Може ли президент на федерация да манипулира тези проби и да дефинира кой да върви на допинг проби и кой не? Никога не съм го правил и в никакъв случай няма да го върша. Не може някогашни състезатели да се включват и да намесват предходния старши треньор и умряли хора. Къде бяха те до неделя вечерта”, сподели още Аврамчев.

Остро против управлението на федерацията се изрекоха някогашните национални състезателки Нина Рангелова и Екатерина Аврамова, както и доста други.

“В понеделник към 10 часа разбрах, че трима състезатели са позитивни – знаех кои са имената. Но не мохех да разглася имената преди Антидопинговата комисия да ги разгласи. Аз съблюдавам разпоредбите.

От началота на месец януари са напраени 2 допинг проби на Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов от WADA, които са негативни.”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР