Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева реагира

...
Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева реагира
Коментари Харесай

Илиана Раева защити треньорките ни в Швейцария

Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева реагира с пост във фейсбук на случилото се с наши треньорки в Швейцария, а към него добави и формалното писмо на централата.

 Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика за " неприемливи способи на подготовка "

" Уважаеми другари и сътрудници,

БФ по художествена гимнастика е откровено загрижена за протичащото се с българския експерт Илиана Динева, която от девет години работи за швейцарската художествена гимнастика. През последните години тя заемаше поста основен треньор на отбор дами на Швейцария. Всички ние добре познаваме госпожа Динева като търпелив, заслужен човек и висококвалифициран експерт.

Обвиненията към нея са отправени от една, единствена гимнастичка от тима управителен от госпожа Динева, която води лична война и с швейцарската федерация. Вследствие на писанието оповестено от нея в медиите, цялостно с недоказани обвинявания, швейцарската федерация без даже да организира следствие, уволнява госпожа Динева.

Освен това, считаме за неприемливо общественото разпространение на каквато и да било непроверена информация уронваща престижа и достолепието на един човек и експерт, което непроменяемо рефлектира и върху българската художествена гимнастика.

На конференцията проведена от Илиана Динева и нейния юрист, останалите нейни състезателки са излезли в нейна отбрана, заявявайки изрично, че обвиняванията разказани в публикацията от тяхната съотборничка са безусловно неоснователни. Г-жа Динева към този момент е поела отбраната на своите ползи по правосъден път и ние имаме вяра, че швейцарската правосъдна система ще отсъди заслужено и ще оправдава положителното й име.

Публикуваното по-долу писмо показва мнението на БФ по художествена гимнастика и е изпратено до управлението на швейцарската федерация и всички виновни към случая лица, до шефа на българската задача в Швейцария господин Ради Найденов и до швейцарските медии.

БФХГ "

ОБРЪЩЕНИЕ
ОТ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ Пожарна охрана ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА
ДО
ВСИЧКИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА
Швейцарската федерация по гимнастика
ДО
ВСИЧКИ МЕДИИ В ШВЕЙЦАРИЯ

Уважаеми дами и господа,

Повод за това писмо е последвалото премахване от работа на българския експерт Илиана Динева от поста треньор на отбор дами на Швейцария и съкращаването на нейния асистент различен български експерт Анелия Станчева.

Поредното уволняване на висококвалифициран български експерт от Швейцарската федерация по гимнастика, съпроводено от недоказани обвинявания в използване на непозволени способи по време на учено-тренировъчния развой, провокира освен неразбиране, само че и съществено съображение за предумишленост към българките.

БФХГ е съществено загрижена за политиката, която се води против българските треньори, което непроменяемо води до удар по престижа на българската школа, която от основаването на този спорт е и продължава да бъде измежду водещите школи в света.

Преди няколко години по този метод с недоказани обвинявания, бе отстранена госпожа Весела Димитрова, под чието управление ансамбълът на Швейцария реализира недостижими върхове, а точно 8 място в многобоя и 4 място на край на СП в Монпелие през 2011 година След тези единствени по рода си до тогава триумфи за швейцарската художествена гимнастика, ненадейно госпожа Весела Димитрова бе отстранена с обвиняване, че не употребява верни способи на работа при подготовката на състезателите.

Вследствие на тези дейности госпожа Весела Димитрова завоюва делото против Швейцарската федерация по гимнастика за нанесените й морални и професионални вреди.

От 2016 година госпожа Димитрова работи като старши треньор на българския народен тим отбор дами, с които има изключителни достижения от международен мащаб – международни и европейски трофеи и към този миг е измежду най-титулованите треньори на международната художествена гимнастика. БФХГ ви твърди, че освен няма никакво съображение за терзание за нейната методика, само че тя несъмнено е образец за доста млади треньори, които следват нейните способи и потвърден професионализъм.

Вторият случай е още веднъж с български експерт госпожа Мариела Пашалиева, назначена на същия пост, която има „ верните “ съгласно швейцарската федерация способи, само че те не подхождат на успеваемостта на тима, който трайно губи позиции и конкурентноспособност. В този случай госпожа Пашалиева е освободена от поста по причина на липса на резултати.

По това време в Швейцария към този момент работи госпожа Илиана Динева, която е назначена за треньор на отбор девойки и тъкмо тя реализира с тима извънреден резултат с класиране на ансамбъла на край на Европейското състезание в Минск през 2015 година През този сполучлив интервал за отбор девойки на Швейцария, тя ползва същите способи на подготовка, без никакви възражения.

Успехите в спорта за високи спортни достижения се основават на интензивни тренировки и огромни физически натоварвания, без които триумфите са немислими, за който и да е спорт. Не е загадка, че в спорта на високо равнище е нужна завършеност от качества, физически и душевен, с цел да се реализиран високи резултати.

Няма нито един олимпийски или международен или европейски първенец, който да е спечелил купата си без физически натоварвания.

Познавайки българските треньори посочени в това послание, ние нямаме никакво съмнение да заявим, че нито една от тях не е способна да оказва физически или душевен напън върху състезателите, да употребява непозволени способи на подготовка или да предизвиква душевен дискомфорт на девойките.
Всички те, с изключение на изявени състезатели от националния тим на България от близкото минало, са и потвърдени експерти и персони и считаме, че общественото им оскърбление с недоказани изказвания е нахален и дискриминативен акт.

БФХГ упорства Швейцарската федерация да преразгледа обвиняванията против българския треньор Илиана Динева, които уронват нейния престиж на експерт и персона и засягат директно българският имидж в този спорт.

БФХГ моли за заслужено и почтено отношение към българските треньори, които са съдействали със своята работа за триумфите на швейцарската художествена гимнастика и упорства за обществено опровергаване на изнесените в швейцарската преса изказвания.

Искрено имаме вяра, че Швейцарската федерация по гимнастика ще предприеме нужните ограничения с цел да оправдава името на един заслужен човек и експерт, който девет години приготвя по допустимо най-хубавия метод младите гимнастички на Швейцария, което ще бъде потвърден акт за едно демократично и цивилизовано ръководство.

С почитание,
ИЛИАНА РАЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БФХГ
Снимки: Владимир Иванов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР