Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева

...
Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева
Коментари Харесай

Илиана Раева: Дано продължим победоносния си път и през новата година

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева даде изявление пред Юлиана Кесарова за Facebook страницата на федерацията, в което показа упованията си за 2023 година.

Раева си пожела още една сполучлива година за родната художествена гимнастика, която по нейни думи ще бъде изпълнена с няколко доста значими надпревари.

" Честита Нова година и на вас! Ами какво да си пожелая... първо здраве и по-късно една доста сполучлива за нас година. Дано продължаваме по същия триумфален път. Предстоят ни значими надпревари. Всъщност един доста претрупан откъм надпревари цикъл. Дано годината е мирна, без пандемии и заболявания, без контузии, с цел да работим умерено. Предстоят международно състезание във Валенсия за дами, международно състезание за девойки в Румъния, европейско в Баку за дами и девойки, международни купи, Гран При шампионати и интернационалните шампионати. Разбира се би трябвало да включа и надпреварите от държавния календар, в които ще вземат участие националките ни. Много, доста надпревари ни чакат ", съобщи Илиана Раева.

Ръководителят на БФХГ разкри още, че за новия сезон националките ни са подготвили доста мощни композиции, които публично ще бъдат показани в края на месец февруари.

" Направихме доста мощни композиции на всички, като сме наблегнали на съставените елементи, в които бяхме по-зле през миналата година. Няма да прецизирам кои, несъмнено. Но вижте, всеки може да направи доста мощни композиции. Важно е кой какъв брой ще ги създаде и по какъв начин ще ги играе на съревнование. Тренировъчният развой сега е доста значим. Към края на февруари ще създадем публично показване на композициите на всичките ни гарнитури. Преди това ще има контролни. И по още един метод ще представиме някои от композициите, с цел да дадем по правилен прочит на нашите почитатели по света и в България ", показа Раева.

" Очаквам мощна конкуренция и доста забавни борби " на надпреварите и при дамите, и при девойките. Отпадането на главните любимци като Русия и Беларус отвориха голяма опция за конкуренция и апетитите се усилиха. Аз персонално чакам доста мощно наличие на Атаманов и Рафаели, на германките, за какво не и някои други, както и на ансамблите. Даже мисля, че при ансамблите ще има доста изненади на международното. Там битката ще бъде с повече съперници. Днес отидох в залата и тъкмо за това си приказвах с Буба, Стили, Ева и другите. Много работим, би трябвало да успеем ", разяснява някогашната гимнастичка.

Илиана Раева приказва още и по тази причина какви са тайните, зад които се крият всичките триумфи на българските гимнастички през последните години.

" Няма секрети. Работа и добра организация. И постоянно споделям: Йерархия, която се съблюдава. Всеки е на вярното място и всеки би трябвало да бъде най-хубав на своето място. Това е. И несъмнено, задачата на всички би трябвало да е една, триумфът на българската гимнастика. С една дума, екипна работа. И без отлични условия за работа съумяваме. Чакам разширението на залата. И имам вяра, че ще го дочакам. (Смее се) ", разяснява Раева, която разкри, че през 2023 година националките ни ще имат разполагаем подготвителната зала на " Арена Армеец ", с цел да се приготвят.

Президентът на БФХГ разкри и какъв е най-големият проблем, с който би трябвало да се оправят треньорите у нас.

" Присъствах на множеството надпревари. Много стеснителен беше анализът ми за положението на елитния спорт. Масовостта завладява гимнастиката и в националния тим се сблъскват треньорите с голям брой неестествени проблеми в подготовката на националните състезателки. Тоест, тези които идват са с големи пропуски и няма по какъв начин в националния тим да подготвиш състезателките за международния подиум. Направихме работни групи, които да създадат оптимално добре разпоредбите. Аз имах среща с треньорската комисия, пред която споделих страховете си за бъдещето. Ние имаме отговорности към това по какъв начин се тренира и приготвя едно дете. Не може всичко в кюпа и давай напред по надпревари. Знаете ли, че има декларирани към 50 интернационалните клубни шампионати. Чудесно, поддържам това, само че желая да се работи и за качество. Ние имаме две олимпийски дисциплини, самостоятелно и отбор. И двете дисциплини носят еднообразно огромни дивиденти на играч, треньор, клуб ", показа Илиана Раева.

Накрая Раева разкри, че формалният старт на новия сезон ще бъде подложен с шампионата в Тарту, Естония в края на месец февруари.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР