Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев заяви, че

...
Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев заяви, че
Коментари Харесай

Красимир Дунев: На Европейското първенство в Анталия имаме шанс за финали на няколко уреда

Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев съобщи, че състезателите са готови за Европейското състезание по спортна гимнастика, което ще се организира идната седмица в Анталия (Турция).

При мъжете ще вземат участие Йордан Александров, Божидар Златанов, Теодор Трифонов, Еди Пенев и Кевин Пенев, а при дамите - Палома Спиридонова и Никол Стоименова. Кевин Пенев и Палома Спиридонова за първи път ще показват България на огромно съревнование, откакто неотдавна получиха позволение от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

" Това е последното публично контролно преди да заминем в събота за Европейското състезание. Съставът е пуснат към този момент, защото имаме и период да подадем имената. В него попадат Божидар Златанов, Йордан Александров, Теодор Трифонов, Еди Пенев и Кевин Пенев - братята, които успяхме да ги натурализираме и да играят за България. Това са петимата състезатели, които ще вземат присъединяване. Димитър Димитров се готви също и Руслан Делибалтов, в случай че не дай си Боже имаме травми да бъдат заменени, само че към този момент това са петимата. Мисля, че тимът е квалифициран добре ", сподели Дунев след откритата подготовка за медиите.

" На Световното състезание за младежи и девойки, което мина преди седмица, имахме упоритостите да направи 2-3 финала, даже орден да вземем. За страдание, имахме единствено един край на Теодор Трифонов на прескок, който приключи шести, само че имаше късмет за орден в действителност. Сега не желая да вършим проекти, само че нашите цели са топ 13 отборно, защото това ще ни даде квота за Световното състезание през месец октомври, естествено желаеме и финали. Мисля, че имаме шансове за финали на няколко уреда, момчетата са доста добре и имат качества за финали, ще забележим след надпреварата. Но това са нашите цели ", добави той.

Дунев чака положително показване и от 15-годишните Палома Спиридонова и Никол Стоименова.

" Двете са българки, изявиха предпочитание да вземат участие за България, защото ние имаме контузена състезателка Валентина Георгиева, а другите състезателки не са по този начин готови. Те са добре пристигнали да вземат участие за България. Надявам се в действителност и те да се показват доста добре и да вземат квота за Световното състезание и вероятно за олимпиадата в Париж по-късно ", разяснява президентът на БФ Гимнастика.

" Пет души е тимът при мъжете, четири играят на всеки уреди и топ 3 оценки се взимат за отборното. Ние малко се застраховаме и ще пуснем трима в многобоя - Йордан Александров, Кевин Пенев и Божидар Златанов и вероятно в случай че не се класираме като тим за Световното състезание да имаме шансове те да си вземат поименна квота за Световното. Така че трима ще играят многобой, Един Пенев ще взе участие на земя и прескок, неговите коронни уреди, и вероятно на висилка, а Теодор Трифонов ще покрие другите уреди. При дамите нямаме тим, тъй като трябваше да са три. Сега двете ще играят на четирите уреда и ще гоним многобоя, дай Боже да имаме край в многобоя, и на уредите и да вземем квота за Световното състезание ", сподели Дунев.

Той описа и за възобновяване на двама от най-хубавите български състезатели Дейвид Хъдълстоун и Валентина Георгиева, които са с травми надлежно на глезена и на коляното.

" За страдание, още веднъж имаме травма при Дейвид Хъдълстоун. Ще пропусне Европейското състезание. Оправя се, само че не е подготвен да попадне в тима. Няма съществени разкъсвания на връзки, няма строшаване, само че не е подготвен да вземе присъединяване на шампионата. Той стартира тренировки, само че без да скача към момента, приготвя се на другите уреди. Евентуално за Световните купи във Варна в края на месец май и Осиек (Хърватия) през юни, в случай че се приготви ще може да вземе присъединяване. Валентина е със сериозна травма, скъсани връзки... имаше надзорен обзор преди две седмици и лекарите споделиха, че още два месеца не би трябвало да го натоварва крайници, да не скача, тъй че и при нея ще се удължи процеса на възобновяване. Шансът пред нея е, че следващата година има четири Световни купи, на които тя да вземе присъединяване и оттова да гони квота за олимпиадата ", приключи президентът на централата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР