Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов говори пред

...
Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов говори пред
Коментари Харесай

Добромир Карамаринов: Надежда за състезания през тази година има

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов приказва пред www.atletikabg.com за провокациите пред света на атлетиката, в днешните несигурни времена, белязани от пандемията на ковид, която прекатурна всекидневния живот на цялото човечество и се отрази съществено на спорта.

Като настоящ първи вицепрезидент на Европейската атлетика на 25 март 2020-а той оглави организацията заради заболяване на настоящия президент Свен Арне Хансен.

Така Карамаринов към този момент е президент на БФЛА, АБАФ и Европейската атлетика. 62-годишният българин застана отпред на българската, балканската и европейската атлетика в един сериозен миг за спорта.

Ден преди Добромир Карамаринов публично да застане отпред на Европейската атлетика, Международният олимпийски комитет отсрочи олимпийските игри в Токио за 2021-а година. Спортният атлетически календар е спрян в България и съвсем по целия свят, само че Карамаринов въпреки всичко дава вяра за възобновление на спортната активност и препрограмиране на датите на надпреварите.

- Най-голямото спортно събитие в света за 2020-а година олимпийските игри в Токио бяха отсрочени за 2021-а година. Какви ще бъдат следствията от това отсрочване?
- Първо целият свят очакваше отсрочване на олимпийските игри и в действителност по този начин трябваше и да стане. На първо място е здравето на спортистистите, на хората към тях: на треньорите, на служебните лица, на почитателите, на всички. Честността на квалификационния развой щеше да бъде нарушена, заради невъзможността на множеството спортисти да се приготвят обикновено. Тази смяна на годината на игрите рефлектира в целия състезателен календар, защото това е най-голямото спортно събитие. Ефектът върху атлетиката, като олимпийски спорт номер едно, естествено, е максимален.

- Какви са разновидностите за нови дати на олимпийските игри?
- Три са разновидностите за дати, които се разискват от Международния олимпийски комитет и локалния учредителен комитет: а) да се проведат пролетта; б) да се проведат в безусловно същото време, както бяха планувани тази година – края на юли и началото на август и в) да се проведат есента на 2021-а. Това ще повлияе доста на комплексния календар на Световната атлетика, тъй като има международно състезание навън в Юджийн, Съединени американски щати през същата година. Да се организират олимпийски игри и международно състезание навън в една и съща година не е доста свястно.

- Какви са вариантите за нови дати на международното състезание?
- Ние към този момент преговаряме с град Юджийн и щата Орегон, който е главен сътрудник в семейството, вероятно за 2022-а година. Тогава пък е Европейското състезание по лека атлетика в Мюнхен, което е част от мултиевропейско състезание по няколко спорта, както бе през 2018-а в Берлин и Глазгоу. Там към този момент има избрани дати, които не могат да се пипат и са подписани контракти. Затова аз съм в една работна група на Световната атлетика, която би трябвало да договаря с МОК за нови дати и намерим обикновено решение на въпроса, в случай че изобщо в тази обстановка може да приказваме за нормалност. Тази пандемия оказва въздействие освен върху спортния живот, а изобщо върху целия живот. Ние би трябвало да се нагодим и първо да опазим здравето на спортистите и да им дадем опция за най-хубава реализация на техния труд.

- Европейското състезание по футбол бе отсрочено също от 2020-а към 2021-а. Има ли съгласуваност сред МОК, Световната атлетика и УЕФА за датите на тези спортни събития?
- Разбира се. В тези договаряния за пренареждане на спортния календар вземат участие всички заинтересувани страни и най-много малките екрани, които ще координират датите, с цел да няма засичане на зрителския интерес. Едно пренасяне на огромно спортно събитие води след себе си още доста разбърквания, само че не би трябвало да има съвпадения на значими спортни събития. Без И Би Ю – нашият ефирен сътрудник ние не можем да вземем решение и те постоянно са страна от договарянията. И да си приказваме почтено, футболът не е централния спорт на олимпийските игри – там атлетиката е център на вниманието, като по-късно са плуването, гимнастиката и т. н.

- Да се върнем в Европа. Европейското състезание би трябвало да се организира в Париж, Франция от 25 до 30 август 2020-а. То към момента не е отсрочено и има ли шансове да се организира?
- Пак ще кажа, че здравето на спортистите е наш максимален приоритет, само че ние желаеме да им дадем и опция да се изявят. Затова към този момент европейското състезание в Париж остава в календара на същите дати, на които би трябвало да се организира по проект – 25-30 август. То не може да се мести в границите на тази година. Разбира се, надяваме се пандемията да не вземе съществени размери и тогава ние ще се съобразим с ограниченията за сигурност и рекомендациите на Световната здравна организация и държавните управления. В момента Франция е една от засегнатите страни, само че нека след няколко седмици нещата се възстановяват.

- Какви са проектите за българската и балканската атлетика?
- Надяваме се през лятото да рестартираме надпреварите в българската и балканската атлетика. Разбира се, като съблюдаваме всички условия на СЗО и рекомендациите, които ни дава нашето Министерство на младежта и спорта. Тук е мястото да благодаря на ММС, че в тези тежки времена мисли и поддържа всички посветили се на спорта – от спортистите до организациите (клубове, федерации и спортни асоциации).

- АБАФ има упоритости да организира всичките си шампионати даже в края на лятото и началото на есента.
- Желанието ни е да възвърнем атлетическия живот в Европа, на Балканите и в България тази година. Имаме упоритости да проведем и целия календар на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) и БФЛА, като всичко се успокои ще настрочим или препотвърдим датите на надпреварите – най-много националните шампионати. Генерално целият атлетически календар ще се измести, откакто има изясненост за края на пандемията и рухване на ограниченията за сигурност. Състезания от „ Диамантената лига “, които бяха отсрочени, към този момент се спрягат и разясняват вероятни дати за септември и даже краят на август.

- Какво е ситуацията с другите атлетически прояви на континента под шапката на Европейската атлетика?
- В момента работим по Европейското състезание за юноши и девойки под 18 години в Риети, Италия. Знаете, че сега това е най-засегнатата европейска страна от ковид с хиляди жертви. Но желаеме да изместим този шампионат от средата на юли в края на септември и даже при започване на октомври, защото климатът там е мек и може да се организира тогава. Така ще спазим логаритъма на тази възрастова група и ще подкрепим нашите италиански другари в тази страна, която е една от люлките на атлетиката в Европа.

- Тренировъчният развой също бе пресечен. Какво ще посъветвате треньорите и спортистите?
- Както отговорих на предходните въпроси: Правим всичко допустимо, с цел да запазим календара и рестартираме спортния живот след няколко седмици при понижаване на пандемията. Пример за това е Китай, където към този момент има няколко пробни надпревари. Надежда има. Нека спортистите да не престават да упражняват, да поддържат форма, по този начин както могат спазвайки всички закони и разпореждания, и мислейки за личното си здраве и здравето на другите. И когато всичко се успокои, те би трябвало да знаят, че ще имат опция за реализация. Не сме ги не запомнили. Мислим за тях, както за здравето им, по този начин и за тяхната реализация. Не се наемам с съответни дати, само че надпревари ще има. Оптимистичен знак от националните федерации е, че в разгара на пандемията в Европа тези дни, пристигнаха предварителни поръчки за присъединяване на европейското състезание в Париж от всички страни членове на Европейската атлетика – 49. Само от Лихтенщайн не пуснаха поръчка. Това значи, че има апетит за надпревари и спортистите се готвят съгласно изискванията.

- Как работят в този момент изпълнителнителните бордове на Световната, Европейската и Балканската атлетика?
- Всъщност, денят ми в този момент минава в България, като е разграничен сред четирите ми атлетически задачи – за българската, балканската, европейската и международната атлетика. Всички срещи на бордовете и работните групи стават с видео връзка пред монитора на компютъра, както и по телефона. С Европейската атлетика имаме най-вече видео връзка, със Световната атлетика президентът Себастиан Коу поддържа връзка най-много с континенталните организации повече по телефона. Със чиновниците на БФЛА и АБАФ държим телефонна връзка и се виждаме рядко и за малко през няколко дни.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР