Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев коментира

...
Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев коментира
Коментари Харесай

Плевнелиев: Влизането в еврозоната би било историческо постижение

 Президентът на България в интервала 2012-2017 година Росен Плевнелиев разяснява евентуалното избавяне на бизнеса от мярката 60/40, разрешението за строителна активност на територията на страната, както и влизането ни в чакалнята на еврозоната. 

По думите му  данните от Съединени американски щати и Германия демонстрират спад на Брутният вътрешен продукт за тези страни, невъобразим от времето на Голямата меланхолия.

Според него обсегът на мярката 60/40 е стеснен и не е дал отговор на упованията. Той уточни, че е добре да забележим какво се случва на Балканите, в развитите стопански системи, с цел да създадем съпоставяне с ситуацията в България все още.

" България въобще не се оправя толкоз зле на фона на всички останали. Сигурен съм, че ще има още ограничения в икономическия пакет. Някои от тях ще бъдат по-конкретизирани и по-таргетирани. Например, взе се решение от през вчерашния ден да се раздават сред 3 до 10 000 лева на калпак на компании ", разяснява той за Bulgaria ON AIR.

Според Плевнелиев е добре да има и дейни стратегии, които да доведат до по-голяма конкурентоспособност.

Големият проблем в българското опазване на здравето е обвързван с човешките животи, само че и с голямата корупция и пари, които можем и би трябвало да управляваме по-ефективно. Страшно доста хора в България страдат, някои и умират от това, че ги разхождаме с колите за спешна помощ до Бързата помощ от една до друга болница. И всяка болница преоткрива още веднъж какви заболявания има, какво е лекувано. Толкова ли е мъчно най-сетне да се дадат нужните пари, по мои сметки не повече от 10 млн. лева, за електронната здравна карта.

Той означи, че с електронната здравна карта бихме могли да спасим десетки хиляди човешки животи, както и да спестим милиарди.

Относно решенията за градеж, Плевнелиев акцентира, че е извънредно време издаването на строително позволение да има един получател, освен това електронно.

" Обикновеният българин, който желае да построи своята къща, би трябвало да почука на 12 порти, да се помоли на 12 бюрократа и всеки един от тях да постави подписа си ", сподели той.

Стратегическа мярка, която държавното управление предприе, беше влизането в еврозоната, безапелационен е Плевнелиев.

" Това е най-важната мярка, историческо достижение. Разработва механизъм, който да резервира българските банки, парите на българските данъкоплатци и да ни защищити от рецесията, като даде опция по-бързо да се възстановим ", разясни той.

Според него борбата на България за влизането в еврозоната е геополитическа. Плевнелиев дефинира като " неслучайни " назначенията на Румен Радев на " двама свои претендента " за позиции в борда на Българска народна банка, които са евроскептици.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР