Президентът на България (2011 – 2016) и председател на автомобилния

...
Президентът на България (2011 – 2016) и председател на автомобилния
Коментари Харесай

Да не отписваме Фолксваген, ще преговаряме и с други, заяви Плевнелиев

Президентът на България (2011 – 2016) и ръководител на автомобилния клъстер Росен Плевнелиев съобщи след среща с премиера Борисов в Министерски съвет, че към момента е рано да отписваме договорката с немския тръст "Фолксваген ". Преговорите не престават, а държавното управление е направило доста, с цел да стигнем за първи път до толкоз стратегическа инвестиция.

"Турция е определена да продължи да се договаря с нея преференциално, само че това не значи, че нямаме късмет. Това, че сме на финала с страна като Турция е голям триумф за България. Научихме доста, разбрахме доста, имаме упоритостта да продължаваме напред. В идващите месеци продължаваме да работим дружно с "Фолксваген " и договарящите екипи. Докато няма подписан контракт, към момента имаме късмет ", сподели Плевнелиев.

Според него няма потребност "да си посипваме главата с пепел ", имаме потенциал да преговаряме и с други автомобилни производители за инвестиция у нас. Той акцентира, че през последните месеци клъстерът е потвърдил, че България е подготвена да създава коли.

"Автомобилният клъстер бе основан през 2012 година, тогава в автомобилостроенето в България работеха 30 компании. Те имаха оборот от 2 милиарда лв., а броят на заетите беше 9 хиляди души. Днес в автомобилостроенето работят над 60 хиляди индивида, броят на фирмите е 230, оборотът е над 10 милиарда лв.. Безспорно това е една от най-динамично разрастващите се промишлености в България, триумфът е реалност, само че ние сме окуражени да реализираме повече ", съобщи Плевнелиев и акцентира, че краткосрочна цел е производството и вложенията да се удвоят - заетите в бранша да станат 120 хиляди души, а броят на работещите компании да доближи 500.

Президентът разгласи също, че ще стартира построяването на трасе за тестване на самостоятелни коли и лаборатория за 5G мрежа. Това решение е било взето на срещата на клъстера с държавното управление. Трасето ще е в базата на летище Доброславци, а лабораторията – в София Тех парк и ще е обвързвана със суперкомпютъра, който страната ни чака. Росен Плевнелиев добави, че ще се водят договаряния за спомагателни тласъци от страната освен за огромни производители, само че и за първостепенни снабдители. Ще се намерения и за европейско финансиране, както и промени в законовите наредби. Всичко това обаче ще бъде включено в нова национална тактика за развиването на автомобилния бранш у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР