Президентът на Азербайджан Илхам Алиев стартира Южния газов коридор, по

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев стартира Южния газов коридор, по
Коментари Харесай

Заплаха от Баку: колко опасен е новият газопровод за Газпром


Президентът на Азербайджан Илхам Алиев започва Южния газов кулоар, по който каспийският газ ще се доставя в Европа. Ако Туркменистан се причисли към плана, газопроводът ще се трансформира в сериозен съперник на " Газпром " и ще докара до понижаване на цените

В края на май, президентът на Азербайджан Илхам Алиев започва първата фаза на плана " Южен газов кулоар " (SGC), по които ще се доставя каспийски газ до Европа. По тръбата годишно 6 милиарда кубически метра от азербайджанския газ ще се влеят в Турция, а след 2020 година още 10 милиарда куб. метра на година - до Европа. След 2026 година потенциалът на коридора може да бъде повишен до 31 милиарда кубически метрагаз, заради построяването на спомагателни газови компресорни станции.

" Днес седем страни вземат участие в плана на SGC - Азербайджан, Грузия, Турция, България, Гърция, Албания и Италия. Но съм сигурен, че на идващия стадий ще се причислят и още 3 балкански страни - Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора ", сподели Алиев (цитиран от Интерфакс).

Според президента на Азербайджан, политическа и икономическа поддръжка за плана има в доста страни, в това число Съединените щати и Англия, чиито представители участваха на церемонията по откриването на първия учястък в Баку. Изпълнение на SGC ще укрепи енергийната сигурност на Европа, сподели някогашният заместник-министър на енергетиката на Русия и Генерален секретар на Организацията на страните - експортьори на газ (GECF) Юрий Сентюрин, който също пристигна на церемонията. Според неговите оценки до 2024 година износът на газ ще се усили 1,5 пъти.

Както е известно, планът се състои от три елементи: газопровода Южен Кавказ (South Caucasus Pipeline, SCP ) - Баку - Тбилиси - Ерзурум, Азербайджан и Грузия до турската граница, Транс-анадолския газопровод (TANAP) - на територията на Турция и Транс-Адриатическият газопровод (ТАП), преминаващ през територията на Гърция, Албания и Италия.

TANAP, чийто надзорен дял принадлежи на SOCAR (58%), е открит на 12 юни, а TAP - през 2020 година Според Алиев, Азербайджан се интересува от увеличение на доставките на газ за Европа. " Това е най-атрактивният пазар за нас ", сподели той, добавяйки, че доказаните ресурси на газ в Азербайджан се правят оценка на 2,6 трилиона кубически метра. Какви са задачите на газопровода

Купувачите на газ от " Южния газов кулоар " в Европа ще бъдат девет европейски компании, сподели президентът на Азербайджан. Това са англо-холандската компания Shell, българската " Булгаргаз ", гръцката DEPA, немската Uniper, френската Engie, италианската Hera Trading, Edison и Enel и Swiss AXPO. Споразуменията с тях са обвързани с времето на рандеман от полето Шах Дениз при проектирания потенциал. Така че оптималните размери на доставките на Engie ще възлязат на 2,64 милиарда кубически метра. м, Uniper - 1,45 милиарда кубически метра. м, AXPO - 0,96 милиарда кубически метра. м, съгласно материали за " Южния газов кулоар ".

" Южният газов кулоар " е изключение от Третият енергиен пакет, който не разрешава на добиващите газ да управляват 100% от газопровод в Европа: Европейската комисия е разрешила на SOCAR да запълни тръбопровода самосъс личен газ.

Ще се конкурира ли газът от Южния кулоар с съветския?

Този план може да бъде съперник на " Газпром " в Европа, и в Турция, макар че първичните размери на доставки на азербайджански газ (10 милиарда кубически метра -в Европа и 6 милиарда кубически метра -в Турция) не са толкоз огромни, споделя специалистът по Каспийския район Игор Иваненко. В стратегически проект, новата тръба ще усили значимостта на Азербайджан освен като експортьор на природен газ, само че също по този начин и като транспортьор и транзитиращ природен газ през Турция на запад, прибавя старши откривателят по енергийни въпроси от Центъра за стратегически проучвания към президента на Азербайджан, и специалист в Института по енергийни проучвания, Оксфорд Гюльмира Рзаева. Тъй като потенциалът на тръбата може да доближи 31 милиарда кубически метра газ, това разрешава на SOCAR и неговите сътрудници в бъдеще да транспортират освен азербайджански газ.

Сега съветски газ се доставя на турския пазар посредством газопровода " Син поток " и Трансбалканския кулоар. Турция е вторият по величина консуматор на съветски газ след Германия: през 2017 година тя купи 29 милиарда кубически метра газ (общият експорт на " Газпром " възлиза на 194.4 милиарда куб. м). Сега съветският газов монополист построява нов газопровод " Турски поток ", състоящ се от две линии с потенциал 15,75 милиарда кубически метра/ годишно. Първата линия е предопределена за доставки на газ за турски консуматори (вече завършена), втората е за доставка на страните от Южна и Югоизточна Европа и ще бъде завършенав края на 2019 година Министърът на енергетиката Александър Новак съобщи в изявление за RBC на 25 май, че се преглеждат два маршрута за втората линия на газопровода - от Турция през Гърция до Италия или България - последвано от превоз до Сърбия, Унгария и Австрия.

Ръководителят на " Газпром Експорт " Елена Бурмистрова обаче съобщи, че както азербайджанският, по този начин и съветският газ ще намерят своя консуматор в Европа. " Европа през идващите десетилетия ще се нуждае от доста природен газ, място на газовия пазар ще има задоволително за всички. Вместо да преувеличаваме инфраструктурните планове на някои снабдители по политически аргументи и да заличаваме концепциите на други, е належащо да се обезпечат идентични условия за всички, да се сътвори среда на лоялна конкуренция, която е толкоз известна в Брюксел ", означи тя.

Според прогнозата на Wood Mackenzie, потреблението на газ в Европа ще се усили до 2035г. от 541 милиарда до 546 милиарда кубически метра, а IHS Markit предвижда нарастване на търсенето до този миг до 572 милиарда кубически метра.

Делът на " Газпром " на европейския пазар през 2017 година се е нараснал от 33,1 на 34,7%. До 2030 година делът на компанията може да нарасне до 35-38%, сподели през февруари ръководителят на отдел 123 на " Газпром " Кирил Полос.

Как ще се развива планът

Основната заплаха за съветските планове в Турция и Европа от Южен Кавказ е вероятността за присъединението на Туркменистан, което е невероятно заради несигурния статут на Каспийско море, отбелязва Иваненко. Той напомня, че през август 2018 година се възнамерява да се подпише спогодба за статута на Каспийско с право на всяка от страните да реши ориста на инфраструктурата на тръбопровода в този район. Това усилва възможностите на Туркменистан да се причисли към Южна Осетия и след него други съперници на " Газпром ". След това си коства да чакаме рухването на цените на природния газ в Европа. Въпреки това, до момента в който разноските за произвеждане на газ в Шах Дениз са 35 щ.д. на 1000 куб. метра против Щатски долар 15 от " Газпром ", което прави природният газ на " Газпром " по-конкурентен, показва специалистът.

Собственикът на компанията Lombie Gas Marketing & Trading Роман Мацаев счита, че въвеждането на TAP в употреба през 2020 година може да понижи цената на газа в Европа от 3-5% до настоящи равнища, което е нищожно влияние върху индикаторите на " Газпром ", само че ще бъде преференциално за купувачите. През февруари Газпром предвижда междинната годишна цена през 2018 година за газа си в Европа на равнище Щатски долар 220 щ.д. на 1000 куб. метра.

Разширяването на газопровода от Азербайджан до Европа може да значи освен конкуренция с " Газпром ", само че и партньорство. През ноември 2017 година, " Газпром износ " и азербайджанската SOCAR подписаха контракт за доставка на съветски газ в Азербайджан, в размер на 1,6 метрагодишно, след 11-годишно спиране на доставките.

Заради отговорностите за експорт на газ и спада на добива от находището Шах Дениз, Азербайджан няма газ за вътрешно ползване. Факт е, че страната не може да се оправи със отговорностите си, съобщи през юни 2017 година заместник-председателят на " Газпром " Александър Медведев. Според него, TAP рискува да бъде ненатоварен, защото Азербайджан нагнетява повече газ в резервоара, с цел да поддържа добива на нефт. " Ситуация, в която построената тръба ще бъде незапълнена, е неестествена. Теоретично, при осъществяването на плана " Посейдон " (една от опциите за продължение на " Турския поток " към страните от Южна Европа - RBC ), би било допустимо да се употребяват потенциала на газопровода TAP. Но ние сме тук и никога няма да бъдем просители. Тук грижите са на притежателите на газопровода TAP ", означи Медведев.

Според Ивахненко свързването на " Турски поток " към Южния газов кулоар теоретично е допустимо. Но към този момент има несъгласия във връзка с точката за свързване на съветския газ към този газопровод. " Азербайджан предлага входната точка към тръбата на газоопровода да бъде на тяхна територия, имаи опция за връзка в Турция. Вливането на съветски газ ще усъвършенства стопанската система на плана ", счита специалистът.

МАЙ,2018, rbc.ru, Людмила Подобедова, Анжелика Басисини

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и ченоморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР