Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отказа европейска среща в Испания

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отказа европейска среща в Испания
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан отказва да присъства на преговорите на ЕС с премиера на Армения

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отхвърли европейска среща в Испания с премиера на Армения Никол Пашинян тази седмица поради европейската поддръжка за Ереван, сподели държавен чиновник пред AFP в сряда.

Пашинян по-късно сподели, че въпреки всичко ще отиде на срещата на върха на Европейската политическа общественост (EPC) в Гранада, като сподели, че е „ срамно “, че двамата водачи няма да могат да подпишат „ документ за повратна точка “ по противоречивия Регион Карабах.

Преди две седмици Алиев стартира еднодневна атака, при която страната му възвърна контрола над Нагорни Карабах, домът на проарменските сепаратисти.

Разговорите трябваше да се проведат в коридорите на Европейска среща на върха, под посредничеството на Франция, Германия и Европейския съвет.

„ Азербайджан не счете за належащо да взе участие в договаряния в този формат “, сподели представител на азербайджанското държавно управление пред AFP.

Алиев няма да участва заради „ проарменски изказвания на френски публични лица... и изказвания по отношение на доставката на оръжия и муниции (на Ереван), по отношение на военното съдействие “, сподели служителят пред AFP.

Френският външен министър Катрин Колона сподели в Ереван във вторник, че Париж се съгласи да достави военно съоръжение на Армения, без да прецизира детайлности.

Длъжностното лице сподели, че решението на Алиев е повлияно и от „ обвиняванията, направени през вчерашния ден от президента на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел “.

Мишел, който е посредничил при няколко срещи сред враговете в през последните години, подлага на критика потреблението на военна мощ от Баку.

Длъжностното лице също цитира „ антиазербайджанска атмосфера “ и сподели, че Баку е желал срещата да се организира в Турция, негов съдружник, който приветства офанзивата в Карабах.

' Жалко “

В Ереван Пашинян сподели на Народното събрание в сряда, че въпреки всичко ще пътува до Испания.

„ Отиваме в Гранада с делегация от външното министерство и Съвета за сигурност “, сподели той.

„ Жалко е, че срещата не се състоя “, сподели той.

„ Бяхме в градивно и оптимистично въодушевление, тъй като смятахме, че може да бъде подписан преломен документ “, сподели той. „ До тази заран вероятността за това беше доста огромна. “

Пашинян сподели, че се надява съглашението да бъде подписано „ в подобаващ миг “.

По-голямата част от арменското население на самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах избяга след офанзивата на Азербайджан и сепаратисткото държавно управление се съгласи да се разпусне.

Армения и Азербайджан са вкарани в спор за планинския район от последните дни на Съветския съюз, влизайки във война два пъти: през 1990-те и през 2020 г. 

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР