Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви готовността на страната си

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви готовността на страната си
Коментари Харесай

Азербайджан обяви условието за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разгласи готовността на страната си да приключи неотложно военните дейности в Нагорни Карабах, при изискване че арменската страна приключи огъня, написа вестник Le Figaro.

„ Готови сме да спрем дейностите и през днешния ден. Вече заявих това по време на диалозите в Москва на 10 октомври. За да се реализира това, ще бъде задоволително Армения да приключи огъня. Именно по-късно ще пристигна моментът за деяние на дипломатите “.

Алиев добави, че "е належащо арменската страна да се съгласи с главните правила, избрани от Франция, Русия и Съединени американски щати, правилата, с които ние самите се съгласихме ". Според него точно по-късно Азербайджан ще може да се върне на масата за договаряния.

„ В продължение на 17 години аз персонално организирах договаряния с Армения, с двама арменски президенти, по време на срещи в Москва, Париж и Вашингтон “, сподели той.
Той съобщи още, че „ когато господин Пашинян пристигна на власт през 2018 година, той унищожи мирния развой “.

„ Но мисля, че в този момент е моментът да намерим политическо решение. Арменците обаче към този момент не би трябвало да могат да ни го постановат, защото статуквото и остарялата линия на контакт към този момент не съществуват. На място се е развила нова обстановка и Армения би трябвало да вземе това поради “, акцентира Алиев.

В същото време той добави, че в бъдеще "той вижда Карабах като просперираща и надеждна част на Азербайджан, където азербайджанци и арменци ще живеят в естетика, мир и ценене на достолепието ". „ Азербайджанските бежанци би трябвало да получат опция да се върнат “, сподели Алиев.
По-рано арменският външен министър Зохраб Мнацаканян съобщи, че на интернационалните договаряния се разискват способи за обезпечаване на неотложно преустановяване на огъня в Нагорни Карабах. Според него съпредседателите на Минската група на ОССЕ, представлявани от Русия, Съединени американски щати и Франция, "повече от ясно " показаха настояването си за неотложно преустановяване на военните дейности.

Да напомним, че обострянето на спора в Карабах стартира на 27 септември. След диалози в Москва на 9 октомври Баку и Ереван потвърдиха уговорката си за преустановяване на огъня от обяд на 10 октомври, само че по-късно Азербайджан и Армения се упрекнаха взаимно в нарушение на споразуменията.

След това Ереван и Баку още веднъж взеха решение да разгласят помирение от среднощ на 18 октомври, след известно време страните още веднъж се упрекнаха взаимно в нарушение на примирието.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР