Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да накаже Армения „на

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да накаже Армения „на
Коментари Харесай

Ракетният обстрел на Гянджа променя хода на конфликта в Карабах

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев даде обещание да накаже Армения „ на бойното поле “ за обстрела с ракети по град Гянджа. Ударът унищожи жилищен регион, има жертви и ранени.

Армията за защита на Нагорни Карабах твърди, че цели са били военните уреди на Азербайджан. Експертната общественост не изключва, че ударът е трябвало да предизвика Алиев да нападна Армения и да принуди Русия да се включи в спора в границите на съюзническите отговорности към Ереван по ОДКБ.

В събота президентът на Азербайджан Илхам Алиев назова арменската ракетна офанзива против азербайджанския град Гянджа военно закононарушение и даде обещание ответни ограничения.

„ Това е военно закононарушение, закононарушение против човечеството. Ако международната общественост не желае да ги накаже, ние ще накажем отговорните. Ще ги накажем на бойното поле, ще дадем отговор... Ние не обстрелваме цивилното население”, закани се Алиев и добави, че „ арменското управление би трябвало да носи отговорност за обстрела на цивилното население”.

Градът е бил ударен към 1,00 ч. през нощта. Поне две ракети са блъснали Гянджа. Едната - по-мощна, евентуално балистична ракета "Елбрус " (класификация на НАТО - “Скъд”) - е избухнал зад едно от учебните заведения в града, където се намират най-вече едноетажни домове.

Общо са унищожени към 20 къщи. Спасителите са почнали да разчистват руините съвсем незабавно след детонацията. Заобиколени от навалица съседи и родственици на жителите на къщите, те търсят оживели до сутринта.

Жените плачат, очевидци описват, че деца са останали под руините. „ Семейството на брат ми имаше къща тук “, сподели един от мъжете, пристигнали до руините. „ Самият брат към този момент е открит, само че внукът му към момента не. “

Според Министерството на изключителните обстановки на Азербайджан до обяд в събота броят на починалите се е нараснал до 13 души, ранени са 52 души. Според прокуратурата измежду починалите са шестима мъже, четири дами и три деца. 48 души са ранени: от тях 23 мъже, 20 дами и пет деца.

Съветникът на Алиев Хикмет Хаджиев разгласява изображения на ракетните парчета в “Туитър”. По време на онлайн брифинг Хаджиев удостовери, че в отговор Азербайджан няма да нанася удари по цивилен цели, а "ще се стреми единствено към законни военни цели ".

Според ръководителя на Министерството на изключителните обстановки Камаладин Хейдаров в региона на обстрела няма военни уреди. „ Втората ракета падна върху къща, в която имаше две дребни деца и майка им. Въпреки че децата бяха избавени, дамата умря в кола за спешна помощ ", сподели Хейдаров.

Съветникът на първия вицепрезидент на Азербайджан Елчин Амирбеков упрекна Армения в нарушение на споразуменията за помирение, подписани преди седмица в Москва. "Надяваме се на остра реакция от страна на интернационалната общественост и изключително на съпредседателите на Минската група на ОССЕ във връзка с тези ракетни офанзиви, които са закононарушение против човечеството ", сподели Амирбеков.

Гянджа е вторият по величина град в Азербайджан. Намира се на доста разстояние от военната зона в Карабах. Последният път, когато е попаднал под ракетен обстрел, е на 11 октомври, когато ракета „ Елбрус “ падна върху града и остави кратер на мястото на жилищна постройка. Тогава 10 души починаха, 34 бяха ранени.

Посолството на Иран в Азербайджан осъди ракетния огън. От там припомниха, че съгласно интернационалното право нападенията против градове и цивилни жители са военно закононарушение и би трябвало да бъдат прекъснати неотложно. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу назова ракетния огън военно закононарушение и напомни, че Анкара постоянно е на страната на Баку.

„ Армения продължава да прави военни закононарушения, убивайки цивилни, в това число деца. Мълчанието по отношение на тази свирепост значи съучастничество в тези убийства. Тези, които нямат човещина, ще платят за тези закононарушения “, написа началник на турското външно министерство в своя “Туитър”.

В Ереван обвиняванията бяха отречени, като обявиха, че не са стреляли на територията на Азербайджан. По-рано в събота армията за защита на Нагорни Карабах показа своя лист с законни военни цели в Гянджа.

Включва военновъздушна база, хеликоптерна ескадрила, бригада със особено предопределение на вътрешните войски, център за военен надзор, радиотехнически батальон, база за горива и смазочни материали под централния надзор на Министерството на защитата, мотострелкова бригада, както и цех за ремонт на сухопътна техника към Министерството на отбранителната промишленост, цех за ремонт на самолети, цех за ремонт на артилерийски оръжия.

Експертната общественост реагира с паника на последните събития, които могат да се трансфорат в повратна точка на спора, да доведат до още по-ожесточени борби и непредсказуеми последствия с присъединяване на други страни.

Доцентът в катедра „ Политология и социология “ на РЕУ “Плеханов”, Александър Перенджиев, член на Експертния съвет на съветските офицери, отбелязва, че при положение на удари против мирни противников цели войната „ престава да бъде бойна, а става терористична “.

„ В този случай става дума за заплашване на цивилното население на Азербайджан. Атаките против обществени цели нямат нищо общо с битката. Фактът, че Алиев е заплашван с ответни ограничения, е естественото държание на водача на която и да е страна, когато нейното население е избивано ”, сподели Перенджиев.

Ситуацията се утежнява от особеностите на Кавказкия район, където „ с изключение на просто военни дейности, съществува предписание за възмездие за убийствата на цивилни и деца “. „ След ответните удари на Азербайджан войната може да надвиши избрани граници. Съществува опасност от двете страни да стартира просто избиване на врага, а не нормалното заемане на територии “, предизвести специалистът.

Ако Баку реши да отвърне на удара на територията на Армения, тогава Русия, счита Перенджиев, „ даже в този случай няма да се застъпи за Ереван, тъй като точно Армения предизвика терористичната война “.

"По-слабият артист прибягва до терористични способи... Изглежда, че висшите водачи на Армения са подложени на мощен стрес в хода на военните дейности и не могат да вземат съответни решения ", сподели Перенджиев.

Докторът на военните науки Константин Сивков се съгласява, че ударът демонстрира ниската валидност на "арменския министър-председател Никол Пашинян да управлява страната, тъй като той позволява неточности, които в последна сметка са в интерес на Азербайджан и Турция, а също способстват за експлоадирането на тази война ".

Нападението над град Гянджа не е целесъобразно нито от политическа, нито от военна позиция.

„ Ударът усложнява дейностите на Русия и има за цел да предизвика Азербайджан да отмъсти на територията на Армения. На тази основа арменското управление може да стартира да изисква влизането в действие на Договора за групова сигурност (ОДКБ) и да пресече дейностите на Азербайджан в границите на интервенция, да вземем за пример, за подсилване на мира “, сподели Сивков.

Реакцията на Азербайджан при обстрела на града зависи от доста фактори. „ Ако Алиев желае да сложи Русия в сложни условия и да предизвика нейното присъединяване в спора на страната на Армения, което, естествено, ще докара до конфликт сред Русия и Турция, тогава той може да нанесе ответен удар на територията на самата Армения.

Ако Алиев не се съгласи с това, той ще се ограничи до удари по цели на Карабах, в това число мирни градове, по Степанакерт “, предвижда специалистът.

Алексей Леонков, редактор на списание "Арсенал на отечеството ", е склонен, че ударите по жилищни региони нямат смисъл, само че първо би трябвало да се разбере къде в действителност е попаднала арменската ракета.

Според него фрагментите от очевидци свидетелстват, че детонацията е станала в покрайнините на Гянджа, където са ситуирани военните уреди на Азербайджан - летища, щаб на военни елементи. „ Арменската страна към този момент разгласява задачите, които бяха в Гянджа.

Не е ясно къде тъкмо е попаднала ракетата, военна или цивилна цел. Информацията за удара се дава от азербайджанска страна и към този момент са видяни имитации, да вземем за пример като унищожени цели бяха показани фотоси от сирийския град Алепо от 2016 година “, сподели Леонков.

Събеседникът е уверен, че в границите на осведомителната война Баку надали ще бъде справедлив, "тъй като има за цел да покаже оптимално в отрицателна светлина арменската страна, която прави същото ".

„ Въпреки че страните се бият между тях с друг триумф, няма военно решение на въпроса. Изявленията на азербайджанската страна се поддържат от Турция с апели като „ Турци от всички страни се сплотяват, с цел да преборят агресора и окупатора “. От друга страна, има апели към цялата общност да „ се спасят арменците от геноцид “.

Армения назовава всичко, което се случва в този момент в Нагорни Карабах, геноцид и удостоверение за това има от съветски репортери на място. Сега доста от тях получават директни закани за физическо принуждение от Азербайджан “, означи специалистът.

В резултат на военните дейности Азербайджан съумя да навлезе надълбоко в територията на към 30 километра от юг. „ Но това e неприятно кръстосан терен. И този триумф в продължение на 20 дни беше реализиран от азербайджанската страна с огромна кръв.

По-нататък има доста кръстосан терен. При способени дейности армията за защита на Нагорни Карабах ще употребява тактиката на партизанската война, построяването на укрепени региони в тесни проходи измежду клисурите.

Благодарение на това тя ще може да задържи превъзхождащите сили на врага за дълго време. Използването на високопрецизни оперативно-тактически ракетни оръжия или РСЗО може просто да срути тези дефилета и азербайджанската войска няма да може да продължи напред. Следователно е допустима единствено контактна борба, която азербайджанската войска деликатно заобикаля ”, предвижда Леонков.

Сега азербайджанската войска стартира да попълня военните си ресурси. Според специалиста има интензивни полети към Баку от Турция и Израел, главните снабдители на оръжие за Баку. Азербайджан няма личен военно-промишлен комплекс за произвеждане на снаряди и ракети за оперативно-тактически комплекси.

„ Спонсорите могат добре да завоюват добре в тази война. Продължителната акция несъмнено ще удари азербайджанската стопанска система доста мощно. Следователно войната се води на безсилие, кое ще завърши по-рано: търпението на арменските милиции или бюджетът на Азербайджан, който не е приспособен за толкоз дълготрайно водене на военни дейности “, счита специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР