Президентът на Австрия Александър ван дер Белен даде на лидера

...
Президентът на Австрия Александър ван дер Белен даде на лидера
Коментари Харесай

Президентът на Австрия даде на Курц мандат за съставяне на кабинет

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен даде на водача на консервативната Австрийска национална партия (АНП) Себастиан Курц мандат за сформиране на държавно управление след успеха на АНП на предварителните парламентарни избори на 29 септември, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

АНП завоюва изборите с 37,5 % от гласовете или 71 депутатски места. Втори са социалдемократите с 21,2 % и 40 места. Трети са досегашните съдружни сътрудници на Курц от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) с 16,2 % и 31 места. Следват Зелените с 13,9 % и 26 места и демократичната партия " Нова Австрия " с 8,1 % и 15 места.

Според специалисти най-вероятните разновидности за идващ кабинет са съюз на АНП на Курц със Зелените или със социалдемократите или повторение на обединението с АПС. Съюз със Зелените обаче може да се натъкне на компликации поради техни различия с АНП за миграционната политика.

При връчването на мандата за сформиране на държавно управление президентът Ван дер Белен изиска от Курц приоритет на идващия кабинет да бъдат проблемите на околната среда и климатичните промени, съобщи ДПА.

Курц обаче уточни за собствен главен приоритет не климатичните промени, а икономическата и миграционната политика. Той сподели, че световното стопляне е основен проблем, само че добави, че всевъзможни решения би трябвало да основават печеливша обстановка както за околната среда, по този начин и за стопанската система. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР